Venus # 7.299 van 365

Arnhem staat vol met beelden, vandaar dat ik u vandaag weer een beeld laat zien. Wel een actueel beeld vind ik zelf, omdat Venus de laatste  tijd in het nieuws is vanwege mogelijk leven rondom de planeet. Ook is Venus elke vroege ochtend te zien in de noord00stelijke lucht. Bij ons is ze omstreeks 04.30 te zien. Tot de zon opkomt.

Het beeld van Venus ( aan de Jansbuitensingel)  in Arnhem laat de godin Venus zien. Het beeld is rond 1712/1713 gemaakt volgens het bordje naast het kunstwerk. Dat is dus 300 jaar geleden!

De Venus in Arnhem is gemaakt door Ignatius van Logteren (1685 – 1732), een Nederlandse beeldhouwer en architect. Hij maakte toen een groep van acht, meer dan levensgrote,  Bentheimer zandstenen tuinbeelden voor de buitenplaats Boom en Bosch in Breukelen. Dat huis staat aan de rivier de Vecht en het is tot 2011 het gemeentehuis van Breukelen geweest.

Ignatius woonde in Amsterdam. Daar is veel van zijn architectenwerk te vinden.

In 1847 werden de beelden verkocht en kwamen ze in de tuin van kasteel Vredestein bij Ravenswaay terecht. Dat kasteel werd in 1856 afgebroken ( jammer….) en de kasteelheer verhuisde naar Arnhem. Hij schonk de 8 beelden aan Arnhem, mits de gemeente de beelden plaatste in het plantsoen tegenover zijn huis. Aldus geschiedde.

Van die groep beelden staan er nu nog 6 in het Sintjansplantsoen in Arnhem. Dat zijn Venus, Juno, Neptunus, Pluto en Prosperina. Er is ook een zogenaamde mainadenbeeld. Dat zijn vrouwen in lange gewaden die a; dansend de god van de Wijn Bachus oftewel Dionysos vereren. De 2 andere beelden hebben de Slag om Arnhem niet overleefd. De 6 beelden raakten zwaar beschadigd, maar konden worden gerestaureerd. Dat is niet heel erg  nauwkeurig gebeurd. De beelden werden bijvoorbeeld wit geschilderd en details raakten verloren.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik de wat blotere pixels van Venus. De andere beelden heb ik niet gepixeld en ook niet van dichtbij bekeken. Ze werden omringd door fietsen, afval, wandelaars en zwervers. Niet echt pixelwaardig vond ik.

Groetjes Kuh Wak

 
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.