Sabelpoort in Arnhem # 7.300 van 365

Arnhem is in de 2e wereldoorlog/tijdens de slag om Arnhem zwaar getroffen. Daardoor is er veel moois verdwenen uit de binnenstad.

Arnhem heeft ooit vier stadspoorten gehad, namelijk de Janspoort, de Velperpoort, de Rijnpoort en de Sabelpoort. Alleen die poort is nog over. De Sabelpoort bestaat al sinds 1357. Het staat vlakbij de Nederrijn en maakte deel uit van een burcht die omringd was door een hoge muur met schietgaten. Later werd de poort ook gebruikt om gevangenen en krankzinnigen in op te sluiten, waardoor hij ook wel de ‘Geckenpoort’ werd genoemd.

Een andere naam voor de poort is de Eusebiuspoort, dat is een verwijzing naar de Eusebouskerk die vlakbij de poort staat. Momenteel staat die kerk in de steigers. Als die weg zijn zal ik de kerk voor u pixelen en beschrijven.

De naam Sabelspoort komt van het oud-Hollandse woord savel wat zand betekent.

Vanaf 1454 stond er een tolhuis voor de Sabelspoort. Iedereen die Arnhem in wilde moest betalen.

In 1642 werd de poort gerestaureerd en vergroot.

Veel van de verdedigingswerken rondom de Sabelspoort werden gesloopt bij de stadsuitbreidingen in 1829 en 1853. Op de vrijgekomen grond werden woonhuizen en andere gebouwen neergezet.  Zo raakte de poort steeds meer ingesloten.

Ook de Sabelpoort en omgeving zijn tijdens de slag om Arnhem beschadigd geraakt. Er is toen besloten om de poort deels te slopen en opnieuw op te bouwen. Dat gebeurde in 1952.

Sinds 1965 is de poort een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van deze poort.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.