De Waalse kerk in Arnhem # 7.302 van 365

Achter het stadstheater van Arnhem zagen we deze niet al te grote kerk staan, met hele mooie mozaïekramen aan de achterkant. Eerst dachten we (door de rare plek zo midden op een plein) dat de kerk geen kerk meer zou zijn, maar dat is het nog wel.

Het is de Waalse kerk. Eigenlijk is het een kapel, daarom is de kerk niet al te groot. De kapel hoorde vroeger bij het Agnietenklooster van de Franciscaanse zusterorde van de heilige Agnes. In 1636 woonden er nog maar weinig zuster in het klooster. Ze verhuisde naar het verderop gelegen Sint Catharina Gasthuis.

De kapel werd in 1751  in gebruik genomen door de Waals-Hervormde Gemeente. In 1860 kocht de gemeente het gebouw.

De kerk raakte ernstig beschadigd in september 1944 tijdens de slag om Arnhem. Er volgde rond 1952 een restauratie. In de kerk is plek voor 120 bezoekers.

De kerk is sinds 1965 een rijksmonument.

De Waalse kerk heeft iedere 4e zondag van de maand een kerkdienst in de Franse taal. Die dienst begint om 17.00 uur. Toen ik er was, was het 11 uur en verlieten een paar mensen de kerk. Zou er een andere dienst geweest zijn? In deze tijden van Corona is veel anders dan anders tenslotte.

Het gebouw is te huur voor diverse rustige activiteiten die bij een oud kerkgebouw passen.

Het mooie mozaïek aan de achterkant van de kerk zit er pas sinds 6 september 2020. Het is door burgemeester Ahmed Marcouch onthuld. Het raam is door twee gemeenteleden aan de kerkelijke gemeente geschonken. De kleuren van het raam verwijzen naar drie fases van de reis van een pelgrim: het begin van de reis (het woord pelgrimeren komt uit het Latijn en betekent “door akkers” gaan); dit is het linker paneel dat geel is, de kleur van de zon. Het middelste, groene paneel, symboliseert de ontmoetingen die de pelgrim onderweg meemaakt. En het derde (blauwe) paneel tenslotte staat voor het naderen van de bestemming. De gebogen witte lijn die alle panelen verbindt, geeft de pelgrimsweg zelf weer. Glaskunstenares Hermine van der Does heeft het raam gemaakt.

Op https://waalsekerkarnhem.wordpress.com/ kunt u nog meer lezen over de Waalse kerkgemeenschao in Arnhem. Daar staat ook een heel verhaal voer de geschiedenis van de Waalse kerken in Nederland.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van deze kerk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.