Phoenix # 7.303 van 365

Dit mooie en peperdure beeld staat vlakbij het stadhuis van Arnhem. Omdat het beeld tegenover het politiebureau staat, is de plek goed beveiligd.

Phoenix is in 1944 gemaakt door de kunstenaar Ossip Zadkine (1888 – 1967), een Franse kunstenaar van Russische komaf. Bekend werd hij door zijn beeld “De Verwoeste Stad” in Rotterdam.  Het beeld is in 1955 onthuld. De feniks is 1.82 meter hoog, 1.27 meter breed en 52 centimeter diep.

Het bronzen beeld stelt een feniks voor, dat is een mythologisch figuur/fabeldier. De Grieken geloofden dat de feniks in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Hij zal dan boven in een boom van kruiden een nest maken en daarin verbranden. Door de geur van de kruiden zal hij opnieuw geboren worden. Ze kunnen ook zichzelf genezen en hun tranen zouden zelfs mensen kunnen genezen. Liefhebbers van de Harry Potter boeken kennen allemaal de feniks die bij professor Perkamentus hoorde en een levensgevaarlijke wond bij Harry Potter genas door er enkele tranen op te laten vallen.

De feniks is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang en verwijst naar de wederopbouw en de hoop op een betere toekomst. Allemaal dingen die van toepassing zijn op Arnhem na de 2e wereldoorlog. Het beeld is dan ook een oorlogsmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer (detail)pixels van het beeld.

Groetjes Kuh Wak




3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.