De rechtbank in Arnhem # 7.308 van 365

Tegenover het stadhuis staat een erg groot gebouw. Dit gebouw maakt deel uit van de rechtbank van de provincie Gelderland. De 2e locatie staat in Zutphen. Alle “normale”geschillen worden bij de rechtbank behandeld. Denk aan diefstallen, mishandelingen, uit de hand gelopen arbeidsrelaties, belastingzaken, scheidingen etc etc etc. Een uitspraak van de rechtbank kan worden aangevochten in hoger beroep. Dat dient dan bij een gerechtshof. Het gebouw in Arnhem was eerst een rechtbank en het is sinds 2013 een gerechtshof.

Een stad met stadsrechten had ook het recht om recht te spreken. Dat gebeurde door zogenaamde schepenen. In Arnhem gebeurde dit al sinds 1233. Tot 1840 zat de rechtbank in het oude stadhuis. De straffen die werden uitgedeeld waren niet mals. Denk aan radbraken, ophangen, vierendelen en de schandpaal.

Het Arnhemse gebouw is in 1833 gebouwd naar een ontwerp van de stadsarchitect Anthony Aytink van Falkenstein. In dat jaar begon de rechtsspraak zoals wij die nu nog kennen.

Het gerechtsgebouw werd bij de Slag om Arnhem volledig verwoest. Pas in 1959 werd met de bouw van een nieuw gebouw begonnen. Dat werd ontworpen door de architect Sevenhuysen. Het werd in 1963 geopend. Ondanks dat het een groot gebouw was, kwam er al snel ruimtegebrek. Veel afdelingen werdene lders gehuisvest. In 1998 kwam de grote uitbreiding gereed. Dit geheel heet nu Paleis van Justitie.

Het grechtsgebouw staat op een lijst met bijzondere na-oorlogse (uit 1959 – 1965) bouwwerken. Ze zijn allemaal voorgedragen om rijksmonument geworden. Dat is de rechtbank in Arnhem niet geworden.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit grote gebouw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.