Bolwerksmolen bij Deventer # 7.316 van 365

Deze molen staat aan de westkant van de IJssel, bij Deventer.

De molen is gebouwd in 1863 door de gebroeders Elfrink en het is in 1865 in gebruik genomen. Het is een zogenaamde houtzaagmolen van het type stellingmolen. Dankzij die stelling heeft de molen 3 grote voerstromingen van de IJssel overleefd. Ook een blikseminslag met daarna een brand kon de molen niet verwoesten. Tijdens de 2e wereldoorlog wordt de nabij gelegens poorbrug gebombardeerd. Ook nu blijft de molen overeind.

In 1921 komt de molen in handen van de stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk. Zij stoppen helaas in 1927 met zagen op windkracht. De molen raakt daardoor in verval, maar wordt nog wel gebruikt  als opslagloods. Ook de molenkolk (het waterbij de molen) blijft in gebruik voor het wateren van boomstammen. Hierdoor blijft de molen staan in plaats van afgebroken te worden.

Na de 2e wereldoorlog worden de kap, de stelling en de wieken van de molen opgeknapt.

In 1967 dreigt er sloop voor de molen. De gemeente Deventer wil uitbreiden en de grond rond de molen is daar zeer geschikt voor. Uiteindelijk gaan de bouwplannen niet door en er komen zelfs plannen om de molen te restaureren. Er werd geld ingezameld en de molen werd in 1975 gerestaureerd. In 1976 was de opening.  De Stichting Bolwerksmolen werd opgericht en zij gaan de molen beheren. Ook bouwt de stichting in 1976 een nieuwe molenaarswoning op het molenterrein. De gemeente Deventer blijft eigenaar van de molen.

Sinds 1968 is de molen een rijksmonument. Dat was in de tijd dat er in de uitbreidingsplannen vand e gemeente Deventer een stadspark rondom de molen zou komen.

In de 21e eeuw werd de molen volledig gedemonteerd en kwam er een nieuwe fundering. De molen werd weer opgebouwd en sinds 2007 is de molen weer draai- en zaagwaardig. De zagen worden door de wind en/of met een elektromotor aangedreven. De doorsnede van de wieken is ongeveer 22,5 meter.

Op https://www.bolwerksmolen.nl/ is meer te lezen over de molen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de Bolwerksmolen.

Groetjes Kuh Wak




3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.