Stappenconvent in Deventer # 7.317 van 365

In het centrum van Deventer staat dit gele gebouw. Het dankt zijn naam aan de rooms-katholieke Henricus Stappe, die in de 14e eeuw leefde. Vlak voor zijn dood stelde hij zijn huis beschikbaar aan behoeftigen en arme vreemdelingen. Vanuit zijn erfenis zouden de kosten betaald kunnen worden. Door extra bijdragen van particulieren gebeurden dit inderdaad.

Het Stappenconvent werd omstreeks 1342 gesticht als gasthuis voor diegene die dat nodig hadden. Er waren 12 woningen beschikbaar. Later werd het meer een vrouwen(opvang)huis. In 1850 ging het huis samen met wat andere gasthuizen op in het Oude Vrouwenhuis. Dat ging in 1858 haar intrek nemen in het gele gebouw waar ik mee op de pixel sta. Het huis is ontworpen door Maarten van Harten sr.

Sinds 1979 is het gebouw een rijksmonument.

De huidige eigenaar van het pand is Armeva vastgoed. In het pand zijn appartementen gemaakt. Die zijn niet echt geschikt voor iedere beurs.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.