Sint Josephgesticht in Deventer # 7.318 van 365

Vlakbij het Stappenconvent waar ik gisteren over vertelde staat dit grote pand met de mooie gevel. Het is het Sint Josephgesticht. En dat heeft niks te maken met een gekkenhuis zoals veel mensen denken. Het was wel een klooster van de zusters van liefde. Zij hadden ook een ziekenverzorgingsafdeling in het klooster. En dan vooral voor arme mensen en mensen die het katholieke geloof de rug hadden toegekeerd. Een verblijf in het kloosterziekenhuis zou het geloof terug laten keren in de patiënt. Vanaf het begin was er een goede samenwerking met het andere ziekenhuis in Deventer.

Het gebouw is ontworpen door de architecten te Riele (vader en zoon).Beide architecten zijn vooral bekend vanwege al hun ontworpen kerken.

Het klooster/ziekenhuis aan de Nieuwstraat in Deventer is in 1897 gebouwd. Het was een uitbreiding van een ander gebouw. In de loop der tijd zijn er diverse verbouwingen geweest. Daarbij is helaas een kapel uit 1873 gesloopt.  Tot 1956 is het gebouw in gebruik geweest als ziekenhuis. Daarna verhuisde het Sint Josephziekenhuis naar een groter gebouw. In 2004 kwam er een geheel nieuw ziekenhuis in Deventer waar beide ziekenhuizen onderdak vonden.

Sinds 1999  is het gebouw een rijksmonument.

Momenteel zit er een hotel in het gebouw. Op https://www.hotelgilde.nl/nl/ kunt u daar meer over lezen en eventueel boeken als u wilt.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.