Buiskensklooster in Deventer # 7.319 van 365

In het centrum van Deventer staat dit mooie gebouw. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik er meer pixels van.

Het huis is vernoemd naar Reyner Buyskens. Hij was een rijke Deventenaar die omstreeks 1400 in zijn tuin een aantal woningen voor armen liet bouwen. Na zijn dood (1419) werd het geheel geschonken aan de Zusters van het Gemene (gemeenschappelijke) leven geschonken. Zijn dochter was namelijk ook zo’n zuster. Zij waren volgelingen van Geert Grote (1340 – 1384) en de Moderne Devotie. Geert Groote is geboren en getogen in Deventer. Zijn vader was er burgemeester. Geert ging studeren in Parijs en werd daarna een kritisch denkende theoloog en predikant in Deventer. Hij predikte dat het eigen geweten belangrijker was dan de leer van de kerk.

Sinds de dood van Reyner Buyskens heet zijn huis Buyskenshuis. Hoewel het ook “Het zusterhuis Sint Agnes” werd genoemd. Het huis is tot 1625 als zodanig in gebruik geweest. De plek waar vroeger de armenhuisjes stonden is nu een door een muur omsloten binnentuin geworden. Die tuin is gratis en dagelijks te bezoeken. Mocht u eens in Deventer zijn, dan kan ik u een bezoekje van ahrte aanbevelen. Er staan mooie bloemen en planten en het is er echt een oase van rust.

Sinds 1968 is het gehele complex een rijksmonument.

Momenteel zit er horeca in het pand. Ook het stadsarchief is er gevestigd. Net als een oude Atheneumbibliotheek. In de collectie van de Athenaeumbibliotheek bevindt zich een groot aantal bijzondere handschriften, atlassen en boeken uit de beginperiode van de boekdrukkunst. Meer daarover is te zien op https://www.bibliotheekdeventer.nl/athenaeumbibliotheek/

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.