Oude stadsmuur van Deventer # 7.320 van 365

Vandaag sta ik bij een restant van de oude stadsmuur in Deventer. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit stuk geschiedenis.

Dit deel van de oude stadsmuur is sinds 1968 een rijksmonument. Het staat aan een drukke weg (Onder de linden) die grenst aan de IJssel, tussen de spoorbrug en de Wilhelminabrug in. Bij dit stukje muur hoort ook nog een toren. Op de pixel kunt u goed zien hoe dik en hoog de muur is. Met recht een goede bescherming van het oude Deventer.

De eerste stadsomwalling werd al in de 9e eeuw gebouwd. Die waren van aarde, gras en hout. Niet echt stevig, maar iets is beter dan niets.  Vanaf 1230 werd die omwalling vervangen door eens tenen muur, met daarin ook vestingtorens. Twee van die torens zijn bewaard gebleven. In deze torens zijn twee soorten gaten te zien, grote werpgaten (later dichtgemetseld) van vóór de uitvinding van het buskruit en kleine schietgaten uit latere tijd.

De Deventer stadsmuren zijn bijzonder omdat ze 2 muren om de stad hadden. Tussen de bouw van die muren zit bijna 100 jaar. In die muren zaten in totaal 17 stadspoorten. Daarvan is er helaas geen 1 overgebleven.  De buitenste muur was lager dan de binnenste muur. Zo kon men vanachter de binnenste muur over de buitenste muur heen kijken of schieten.

In de 14e eeuw werd de muur waar ik mee op de pixel sta gebouwd. Het is gemaakt van baksteen en is onderaan 3,5 meter dik. Bij de muur horen een aantal torens. 1 ervan is gebouwd in 1487. In de loop der tijd is de muur diverse keren gerestaureerd. Na 1880 werden de vestingwerken afgebroken, omdat ze geen nut meer hadden en er grote behoefte was aan meer leefruimte in Deventer.

In de muur zitten afwateringsgaten, kijkgaten en gewelven om onder te schuilen en voor de stevigheid van de muur. Ik vind het een mooi stukje geschiedenis.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.