Broederenkerk in Deventer # 7.322 van 365

Vandaag laat ik u een eeuwenoude kerk zien. Deze kerk staat in het stadscenturm van Deventer, midden in het winkelgebied. De kerk is daardoor omsloten door allemaal gebouwen en dat maakte het pixelen wel een beetje lastig. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een paar andere pixels.

De broederenkerk heet officieel de rooms-katholieke Sint Lebuïnuskerk. De parochie heet Heilige Lebuïnus parochie. De kerk is tussen 1335 en 1338 gebouwd in opdracht van de hertogin van Gelre, Eleonora van Engeland. De kerk is vernoemd naar Lebuïnuseen, een missionaris uit de 8e eeuw en tevens de beschermheer van Deventer. Hij stichtte meerdere kerken in de omgeving en is daarmee zeer belangrijk geweest voor het verspreiden van het christendom in deze regio. Lebuïnus is heilig verklaard nadat hij in 773 stierf. Hij is begraven in de Grote of Lebuïniuskerk die een paar 100 meter van de Broederenkerk af staat. Over die kerk heb ik al eerder verteld. Relieken van Lebuïnus worden in de Broederenkerk bewaard ( namelijk restanten van zijn lichaam).

De broeders Franciscanen hadden op de plek waar nu de Broederenkerk staat tot 1300 een klooster staan, vandaar de naam Broederenkerk.

De kerk heeft sinds de bouw diverse geloofsovertuigingen gediend. Zowel katholiek als protestants en ook Geert Grote heeft er nog gepreekt. Nu is het weer een katholieke kerk.

Aan het eind van de 19e eeuw is de kerk vrijwel volledig herbouwd en uitgebreid. In 1972 is de kerk van binnen volledig opgeknapt. In 2012 en 2013 is de kerk nogmaals uitgebreid gerestaureerd.

De wekelijkse kerkdiensten zijn elke zondag om 10.30 uur en elke vrijdag om 09.00 uur.  Doordeweeks is er elke avond een avondgebed om 19.00 uur. Op de maandelijkse koopzondag is de kerk na de ochtenddienst te bezichtigen. Een pracht initiatief vind ik. Je kan als kerk tegen de koopzondag zijn, maar je kan je gebouw ook openstellen voor belangstellenden. De kerk wordt verder gebruikt voor concerten en het houden van lezingen. Allemaal met als doel om geld binnen te krijgen voor de instandhouding van het gebouw.

De kerk is een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak

 
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.