Koepel van Stoop # 7.323 van 365

Deze koepel ligt op het landgoed Den Treek-Henschoten op de grens van Maarn en Woudenberg.

Het theehuisje is gebouwd voor de Amsterdamse bankier Stoop. Hij had hei gekocht en wilde daar een landgoed bouwen. De tuinarchitect Zocher ontwierp vast een theekoepel en die werd in 1840 gebouwd. Helaas ( of gelukkig?) ging de bouw van het landhuis niet door.  Stoop bouwde wel een huis in Zeist. Dat kunt u op https://nl.wikipedia.org/wiki/Molenbosch  bekijken.

Wat de theekoepel bijzonder maakt is dat het op het hoogste punt van nationaal park de Utrechtse Heuvelrug is gebouwd. Vanaf de koepel liepen verschillende vergezichten ondermeer op de Piramide van Austerlitz, het Berghuisje en naar de Gelderse Vallei, die nu allemaal dichtgegroeid zijn.

In 2005 is de theekoepel een rijksmonument geworden.

Sinds 2018 wordt de koepel gebruikt door het Beauforthuis. Dat is een kunstinstelling voor muziek en theater. Het Beauforthuis zelf zit even verderop in (de bossen van) Austerlitz, in een oud kerkgebouw dat door de schoonzoon van Stoop is gebouwd. De koepel is geschikt voor zeer intieme concerten en als uitvalsbasis voor de zogenaaamde heidagen voor de zakelijke markt.

De komende tijd zal ik u meer van deze omgeving laten zien.  Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de koepel van Stoop.

Groetjes Kuh Wak
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.