366 dagen LICHT #308

We hebben nog zo’n nieuw LICHT binnengehaald in ons huishouden. Ja…het waren de weken van extra kortingen. Onze wasmachine draait al 23 jaar. De eerste 10 jaar wel 3x op een dag, in een 8 persoonshuishouden! Nu gaat het allemaal wat rustiger, en ja….we ondervinden het zelf ook….de ouderdom komt met gebreken. Zo ook met een 23 jaar oude wasmachine. Gewoon soms helemaal niks doen, terwijl we dat wel afgesproken hebben. Of gewoon niet centrifugeren als tie er geen zin in heeft, of maar een klein beetje. Flink rammelen dan tijdens het centrifugeren, alsof tie wil protesteren, dat ie zo hard moet werken op z’n ouwe dag. Roestplekken, viezigheid in het rubber van de deur (maar dat is mijn aandeel met eigen gemaakt vloeibaar wasmiddel en altijd wassen op lage temperaturen). Dit vind ik trouwens een lastige….In duurzaamheidsartikelen wordt aangegeven dat de was ook wel schoon wordt op lage temperaturen 30° of zelfs 20° Maar mondkapjes moeten gewassen worden op 60 °, vaatdoeken liever ook, vanwege de bacteriën die anders niet dood gaan. We laten onze kleren wat meer buiten luchten, zodat ze minder vaak gewassen hoeven te worden. Dat is ook al wel duurzamer dan voorheen.

En wat zegt de wasmachinemonteur. ‘Ja, jullie denken wel dat de was schoon wordt met kort wassen en lage temperaturen, maar het is slecht voor je wasmachine. Die is veel meer gebaat bij het wassen op hogere temperaturen. Doe het in ieder geval 1x per maand als je langer met je machine wil doen. En wat zie ik nu….er zit zelfs een wasmachinereinigerprogramma op. Leeg. Met BLEEKMIDDEL!! Hoe GROEN wil ik het hebben en dan ook nog eens een lege wasbeurt na! Naar wie gaan we nou luisteren met onze nieuwe aanwinst in de bijkeuken. Ik ga daar nog maar even stevig over nadenken. 23 jaar zal die vast niet gaan halen, maar een jaartje of 10…..dat zou toch mooi zijn!

Oh, en ik kon nog net een mooie wabisabi-roest-afscheidsfotootje nemen van ons ouwetje!
4

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

4

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.