Boerderij Klein Geerestein in Woudenberg # 7.324 van 365

Woudenberg is een gemeente en plaats in de provincie Utrecht. Het ligt vlak onder Amersfoort. De geschiedenis van de gemeente gaat terug tot in de 12e eeuw. Een nabij gelegen klooster kreeg de grond van het Bisdom Utrecht en bouwde er een boerderij. Er kwam ook een kerk. En nog weer later een kasteel. Lange tijd was Woudenberg vooral een agrarisch gebied. Pas na de 2e wereldoorlog werd het een zogenaamde groeikern voor Amersfoort en Utrecht. Er kwamen veel woonwijken in Woudenberg.

Aan de Geeresteinselaan in Woudenberg kwamen we dit bijzondere gebouw tegen. Wat is het? Links lijkt wel een oude kerktoren en rechts is een woonhuis. Nu zit er een managersbedrijf in, maar wat was het vroeger?

Het geheel hoort bij landgoed Geerestein. Daar ga ik u later meer over vertellen. Huis Geerestein werd al in 1614 genoemd. Klein Geerestein zelf is in 1838 gebouwd. Het bestaat uit een dwarsboerderij met voorhuis en er naast staat een schuur dat er uit ziet als een Zwitserse chaletwoning. De toren van het complex is in 1849 gebouwd. Er zit een luidklok in van een klooster uit Brabant.  De toren heeft ooit een religieuze functie gehad. De eigenaar van landgoed geerestein heeft een tijdje kerkdiensten georganiseerd in Klein Geerestein.

De torenwas verder een uitkijktoren en de badkamer van de boerderij zit er in. Er gaan geruchten dat de toren een watertoren is geweest.

Het geheel is gebouwd door lokale zelfstandig ondernemers.

Sinds 2002 is dit complex een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit gebouw.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.