Kasteel Geerestein in Woudenberg # 7.325 van 365

Kasteel Geerestein hoort het gebouw waar ik gisteren over vertelde. Geerestein is tussen 1394 en 1402 gebouwd door Jacob  van Zuilen van Nievelt, een edelman uit de regio Utrecht. Vele eeuwen en generaties later werd het huidige huis gebouwd toen Hendrik Daniël Hooft in 1834 het landgoed Geerestein kocht. De naam dankt het landgoed aan zijn vorm. Die vorm wordt geren genoemd, omdat de kavel niet recht was.

Aan weerskanten van het grote huis staat een zogenaamd bouwhuis.  Dat zijn bijgebouwen waar vroeger de stallen en koetsen werden ondergebracht. tegenwoordig worden bouwhuizen vaak gebruikt als restaurant of expositieruimte.

Het kasteel Geerestein wordt ook wel ridderhofstad genoemd. Dat verwijst naar de grond waar het huis van een ridder op staat.

Sinds 2002 zijn het kasteel en de bijgebouwen een rijksmonument.

Momenteel zit er een architectenbureau in het huis. Het landgoed rondom het huis is te bezoeken voor een wandeling.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van het huis.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.