De oudste toren van Nederland? # 7.326 van 365

Op de begraafplaats achter de Greformeerde kerk in Leusden, staat de toren waar ik mee op de pixel ben gegaan.

Het verhaal gaat dat op de plek van de toren de ontstaansgeschiedenis van Leusden is begonnen. Vroeger stond Villa Lisiduna hier. Dat was een verzameling huizen met bijbehorende (landbouw)grond en een houten kerk.

Al vanaf 697 heeft op deze plaats een kerk gestaan. De laatste kerk werd tijdens de beeldenstorm  (de reformatie) zwaar beschadigd. Daarop werd besloten de kerk te slopen. De toren werd gespaard. De toren, met luidklok uit 1672, werd eigendom van de gemeente en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Daar waar het schip van de kerk verbonden was met de toren, is de doorgang dichtgemetseld.  Dat is goed te zien op de pixel.

Diverse materialen van de gesloopte kerk, zijn hergebruikt bij de bouw van de dorpskerk. Daar ga ik later over vertellen.

De Romaans-Gotische toren is in twee gedeelten gebouwd. het onderste deel komt uit de 13e eeuw, terwijl het bovenste gedeelte in de 14e eeuw is toegevoegd. Bovenop het tentdak staat op een kruis en bol, een vergulde weerhaan.

Sinds 1971 is de toren een rijksmonument.

Heel af en toe is de toren te bezichtigen en te beklimmen.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de toren en de begraafplaats. De kerk Die er ook staat had ik aangezien voor aula, dus die heb ik niet gepixeld. Tja, gevalletje van jammer dan….. Op http://www.gkamersfoort-eo.nl/nl/ is meer info te vinden over deze kerk.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.