Landgoed den Treek Henschoten # 7.333 van 365

Een poosje geleden heb ik 2 wandelingen gemaakt in dit mooie gebied. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik daar wat pixels van. Hier kunt u het verhaal van eht landgoed lezen.

Willem Hendrik de Beaufort kocht de buitenplaats Den Treek met omringende bossen en landerijen in 1807. Zijn kleinzoon Johannes Bernardus de Beaufort trouwde met Cornelia van Asch van Wijck. Via dit huwelijk kwam landgoed Henschoten in de familie. Het landgoed is nog steeds in het bezit van nazaten van deze familie. Zij beheren het gebied om het steeds mooier te maken en te behouden voor de toekomst. Daarom zijn de belangrijkste regels op het landgoed dan ook om elkaars aanwezigheid te accepteren, vriendelijk te zijn tegen andere gebruikers (dus dat wandelaars zich niet ergeren aan de fietsers of dat paardrijders niet worden opgeschrikt door anderen etc) en geen schade aan te brengen aan het landgoed of er afval achter te laten. Logische regels, maar helaas niet voor iedereen….

Het landgoed van ruim 2200 hectare groot ligt net onder Amersfoort, bij Leusden, Zeist en Woudenberg. Op Den Treek-Henschoten gaat de droge natuur van de hoger gelegen Utrechtse Heuvelrug geleidelijk over in de natte natuur van de lager gelegen Gelderse Vallei. Er is hei, bos, wat kleine zandverstuivingen en er zijn vennen. Allemaal heel mooi. Er zijn veel soorten planten en dieren te vinden. Volgens schattingen komen jaarlijks meer dan 1,5 miljoen mensen het landgoed bezoeken. Omdat landgoederen vroeger zelfvoorzienden waren, is er ook nog landbouw op het landgoed. Een schaapskudde zorgt voor het onderheid van de hei.

Op https://www.dentreekhenschoten.nl/ kunt u onder andere de bezoekersinformatie lezen over het landgoed.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.