Zoetermeerse Meerpolder # 7.346 van 365

Het gebied is al in 1614 doorggelegd. Het was de 1e drooglegging in de provincie Zuid-Holland. De drooglegging was nodig omdat er meer land nodig was voor woningen en landbouw.Mensen begonnen er letterlijk met kruiwagens met grond. Aldoende werd het Soete Meer steeds zanderiger. Ook werd er een dijk gebouwd rond het gebied dat drooggelegd moest worden. Daarna werd er met 4 molens 200 miljoen liter water uit het meer gepompt.  3 van die molens zijn er nog. Hoewel de wieken wel weg zijn. Nu zijn de molens in gebruik als woning. Ze hebben geen monumentale status.

De Zoetermeerse Meerpolder heeft een eivorm en is zo goed herkenbaar op een landkaart. Het is 454 hectare groot. Het is in gebruik als landbouwgrond en recreatiegebied. Er wordt volop gefietst en gewandeld.

De drooglegging gebeurde tot 1926 met molens. Tegenwoordig staat er een gemaal. Hoogheemraadschap ( zo heten de waterschappen in de provincies Noord- en Zuid-Holland)  Rijnland zorgt voor het gebied. Dat doen zij uiteraard samen met de omliggende gemeenten.

Momenteel is het klimaat noagal wisselvallig. Droogte wordt afgewisseld door hevige regenval en beide zorgen voor problemen in het gebied. De overvloedige regen moet opgevangen worden zonder dat de polder overstroomd. Het water gewoon maar afvoeren naar zee is niet handig, vanwege het watertekort wat er is in tijden van droogte. Daarom is er een plan ontwikkeld om het water vast te houden in de omgeving.

Wat mij verbaasde is dat de NAM ( de Nederlandse Aardolie Maatschappij) er olie heeft gewonnen. Dat is met de zogenaamde ja-knikkers gedaan. Die zijn nu niet meer te zien in de polder.

Wat mij niet verbaasde, is dat de Zoetermeerse Meerpolder een zeer vogelrijk gebied is.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van de polder en de molens die er staan.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.