Brug bij de nieuwe Driemanspolder in Zoetermeer # 7.348 van 365

Deze brug ken ik al een poosje. Toen ging de brug van nergens naar elders. Oftewel je kon geen gebruik maken van de brug, omdat de brug nergens begon en nergens heen ging. Gelukkig is daar verandering in gekomen en kon ik eindelijk de brug op. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van mij en de brug.

De brug heet de Jan Waaijerbrug en is ontworpen door Syb van Breda & Co. Zij wonnen dem door de gemeente Zoetermeer al in 2009 uitgeschreven, prijsvraag voor het ontwerp van een mooie fietsbrug tussen het Westerpark en de nieuw aan te leggen Driemanspolder.

De brug gaat over de randstadrail en de N469, oftewel de Leidschendamseweg. Het is ongeveer 280 meter lang. De stalen brug is gemaakt van recyclebare materialen die bovendien zeer onderhoudsarm zijn. Het is in 19 delen gemaakt en die delen zijn ’s nachts naar de plek van bestemming gebracht om tot 1 geheel gemaakt te worden. Toen de brug 1 geheel was, is het op de plek getakeld. De oplevering van de  brug was op 4 september 2013.  De lantaarnpalen werken op zonnecellen die boven op de kap van de lampen zitten.

In 2014 heeft de brug een architectenprijs gewonnen.

De brug dankt haar naam aan Jan Waaijer die van 2004 tot 2012 burgemeester van Zoetermeer was. Hij was eigenlijk de 1e gekozen burgemeester van Nederland. Daar heeft hij zich ook hard voor gemaakt bij de landelijke politiek. Dat heeft nog niet tot resultaat geleid.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.