Knipmolen aan de Vliet # 7.349 van 365

Deze kleine molen staat aan het Rijnschiekanaal, oftewel de Vliet bij Voorschoten. Het woord vliet is Oudhollands voor watergang.  Vanaf de plek waar wij staan, is Kasteel Duivenvoorde ook te zien. Daar zal ik ook een pixel van plaatsen.

De knipmolen is een poldermolen. Het pompt water van lager gelegen gebied naar hoger geleden gebied. Daarmee is het een molen die geen geld oplevert voor de molenaar. Daarom zijn de meeste poldermolens eigendom van het waterschap en die geven de molenaars een salaris voor hun werk voor het waterschap. Voor het werk heeft de molen een buitenscheprad. Daar kan de molen het water ongeveer 85 cm hogerop mee krijgen. Zou het water hoger moeten komen, dan worden er meerdere molens achter elkaar gezet.

De molen staat in de Knippolder, vandaar de naam. Zowel de polder als een molen werden al in 1614 genoemd in documenten. De molen die er nu staat is in 1814 gebouwd. Het is eigendom van de gemeente Voorschoten.  De doorsnee van de wieken is 14,5 meter. Er is geen molenaarshuis bij de molen.

Sinds 1968 is de molen een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van de molen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.