Sint Laurentiuskerk in Stompwijk # 7.350 van 365

Deze grote kerk is een rooms-katholieke kerk. Het staat aan de Stompwijkse Vaart, in het centrum van Stompwijk. De kerk is in gebruik bij de parochie van de heiligen Petrus en Paulus uit Leiden. De Sint-Laurentiuskerk werd tussen 1871 en 1878 gebouwd naar een ontwerp van de architect Margry ( 1841 – 1891). Hij was een leerling van Pierre Cuypers.  De bouwkosten van de kerk in Stompwijk werden begroot op 52.532,12 gulden. De Sint-Laurentiuskerk werd op 12 september 1878 ingewijd.

De fundering van de kerk bleek in de jaren 1920 niet goed te zijn, waardoor de vloer ernstig verzakte. Hierdoor vielen de muren bijna uit elkaar en dreigde de toren in te storten. Er volgde een grote renovatie. Daarbij werd vooral de toren herbouwd.

Sinds 1998 zijn de kerk en de naastgelegen pastorie rijksmonumenten.

In 2010 en 2011 is de kerk grondig gerestaureerd.

De wekelijkse diensten zijn om 11.00 uur.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixel;s van de kerk.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.