Slot Zuylen # 7.354 van 365

In de reeks buitenplaatsen aan de rivier de Vecht in de provincie Utrecht kan Slot Zuylen niet ontbreken.

Al in de 14e eeuw was er een landhuis dat in handen was van de adelijke familie van Zuylen. Daarna kwam het kasteel in handen van Frank van Borssele, een Zeeuwse edelman die leefde van circa 1395 tot 1470. Hij was stadhouder van Holland en Zeeland was, maar was vooral bekend als vierde echtgenoot van de gravin Jacoba van Beieren ( 1401 – 1436). Zie het wereldwijdeweb voor haar geschiedenis. In 1422 werd het kasteel totaal verwoest tijdens een onderling conflict tussen edelmannen ( de Hoekse en Kabeljauwse twisten).

Pas in 1510 werd Slot Zuylen herbouwd. Daarna waren er diverse adelijke eigenaren voor het kasteel.

In 1751-1752 is het slot voor het laatst ingrijpend verbouwd. Het slot kreeg een U-vorm en er kwam een plein, een linkerzijvleugel en een deel van de gracht verdween.

Een van de bekendste bewoners van het slot was schrijfster Belle van Zuylen (1740-1805). Meer over haar is te vinden op het wereldwijdeweb.

Rondom het kasteel ligt een park van 1,5 hectare groot. Daar staan mooie dingen in, die ik op www.facebook.com/eendkuhwak zien.

Slot Zuylen is sinds 2003 een rijksmonument.

In 1952 is de Stichting Slot Zuylen opgericht, waarin het huis met de tuinen en een groot deel van de inboedel werden ondergebracht. Doel van de stichting is het tot in lengte van jaren in goede staat behouden van het kasteel en de historische buitenplaats. Naast de stichting bestaat er een Vereniging Vrienden van slot Zuylen, die activiteiten organiseert om geld binnen te halen voor het onderhoud van het kasteel.

Op http://www.slotzuylen.nl/ is alles te lezen over het kasteel.

In het kasteel is een museum gevestigd die onder leiding van een gids te bezoeken is. Nu met de coronamaatregelen is het kasteel op eigen gelegenheid te bezoeken, evt in combinatie met een app.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.