Bartje # 7.358 van 365

Voor het Drents Museum in Assen staat dit bronzen beeldje van Bartje. De oudere lezers kennen Bartje Bartels nog wel van de kinderboeken ( de 1e verscheen in 1935) van de schrijver Anne de Vries. Bartje groeide op in een landarbeidersgezin en haalde veel kattekwaad uit. Omdat Anne de Vries bij Assen is opgegroeid, spelen de boeken zich af in Drenthe. Van de boeken verscheen in de jaren 70 een tv-serie. In de serie werd dialect gesproken en er was een Nederlandse ondertiteling. bartjes bekendste uitspraak is dat hij niet wilde bidden voor bruine bonen.

Dit beeld van Bartje is in 1982 gemaakt door Suze Boschma-Berkhout (1922 – 1997).  Zij maakte vooral beelden van historische en/of literaire personen.

Het bronzen beeld is een reproductie van het originele beeld van Bartje dat Suze al in 1954 maakte ter gelegeheid van de 50ste verjaardag van Anne de Vries. Dat beeld is van kalksteen  en kan niet echt goed tegen de Nederlandse weersinvloeden. het was ook regelmatig slachtoffer van vandalisme. Daarom staat het beeld nu binnen bij het Drents archief. Omdat niet iedere toerist daar komt, is er een bronzen versie van Bartje voor buiten gemaakt.

Van Bartje zijn ook miniatuurbeeldjes gemaakt. Ook in Madurodam staat een Bartje.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.