Watertoren in Assen # 7.359 van 365

Zoals u weet ben ik een verzamelaar van watertorens. Daarom ben ik in Assen met deze toren op de pixel gegaan. Meer pixels kunt u bekijken op www.facebook.com/eendkuhwak

De watertoren in Assen staat vlakbij de Vaart/Asserwijk. Het is gebouwd tussen 1959 en 1960 ter vervanging van een gesloopte watertoren elders in Assen. De toren heeft een hoogte van 34 meter en heeft 154 traptreden. Het waterreservoir van de toren is 550 m³ groot.  Sinds 1970 was de toren eigendom van de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD). De toren heeft een zogenaamd open systeem. Als de drinkwaterproductie hoger is dan het verbruik (vooral ’s nachts dus), dan stroomt het overtollige water in het reservoir van de toren. Als het verbruik stijgt, dan stroomt er juist water uit het reservoir in het leidingnet.

De toren is sinds 2017 eigendom van een vastgoedondernemer. Hij kon de toren voor 1 euro kopen, mits hij het zou restaureren. Zijn toekomstplan voor de watertoren werd de winnaar van een (door de gemeente Assen) uitgeschreven wedstrijd om een nieuw doel te vinden voor de watertoren die sinds 2016 niet meer in gebruik is als zodanig.

Het plan was (in januari 2020) om de watertoren om te toveren tot een luxe loft waar maximaal zes personen kunnen overnachten. Hotelgasten komen binnen in het bassin, waar een sportruimte wordt gebouwd. In de volgende halve laag een thuisbioscoop, daaropvolgend een welness-etage met douche en sauna. Bovenin, waar er rondom ramen zijn is het loftgedeelte met bed, zitgedeelte en jacuzzi. Het was de bedoeling dat de eerste gasten nog voor de TT in 2021 in de watertoren kunnen slapen. Of dit gaat lukken is de vraag.

De toren is een proviniciaals monument. En het kan kloppen als u daar nog nooit van hebt gehoord. Dit soort monumenten staan alleen in de provincies Drenthe en Noord-Holland. Qua status zit het tussen een gemeentelijk en een rijksmonument in.

Voor een blik in de wtaertoren kunt u kijken op https://360.soomedia.nl/leveringen/kamerlingh-onneslaan-1-assen/  Met de pijltjestoetsen rechts onderin de link kunt u rondkijken. Links onderin staan kleine pixels van de 3 verdiepingen van de toren.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 1. Wendell zegt

  I need to to thank you for this fantastic
  read!! Idefinitely enjoyed every bit of it.I have got you book-marked
  tto look at new things you post…

 2. Donte zegt

  Way cool! Some very valid points! I appreciate you pening this post aand the rest
  of the website is also really good.

 3. μηνυματα τηλεφωνητη zegt

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted
  to say that I’ve truly enjoyed surfing aaround youur blog
  posts. In any case I will bee subscribing to your feed
  and I hope you wtite agqin very soon!

 4. Home warranty insurance zegt

  Hi there to every body, it’s my first pay a quick visit
  of this website; this blog contains awesome and genuinely excellent data
  for visitors.

 5. Kim zegt

  Excellent post. I was checking continuously this
  blog and I am impressed! Extremely useful information.
  I care for such information a lot. I was looking ffor this certain information for
  a very long time.Thank you and good luck.

 6. Tabitha zegt

  Very good info. Lucky me I discovered your blog by accident.
  I have book-marked it for later!

 7. dj magic mike drop zegt

  Fabulous, what a web site it is! This web site provides useful data to us, keep it
  up.

 8. Thanh zegt

  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing…

 9. Bathtub Plumbing zegt

  I like it whenever people come together and share thoughts.Great website, continue the good work!

 10. Chana zegt

  Hello all, here every person iis sharing such know-how,
  so it’s pleasant to read this website, and I used to go to see this
  websie daily.

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.