Oorlogsmonument in Assen # 7.361 van 365

Voor het Drents museum in Assen kwam ik dit beeld tegen. Het blijkt een provinciaal oorlogsmonument te zijn.

Het bronzen beeld, op de sokkel van zandsteen, stelt een knielende vrouw voor met een erepalm (oftewel een palmtak) in de hand.  De erepalm is een teken van martelaars. Het staat afgebeeld op veel medailles wereldwijd. De vrouw knielt in de richting van het vroegere huis van bewaring. Daar werden in de 2e wereldoorlog veel verzetsstrijders gevangen gehouden. Al dan niet voor ze elders vermoord zouden worden.

Beeldhouwer Willem Valk (Zoeterwoude 1898 – 1977) heeft het beeld gemaakt. In d eoorlog was hij zelf actief in het verzet. Veel van zijn werk staat in Groningen, Drenthe en Friesland, omdat hij lange tijd les heeft gegeven in Groningen. De onthulling van het beeld in Assen vond plaats op 21 juni 1951. In In 2000 werd in de bestrating voor de poort van het Huis van Bewaring een bronzen plaquette aangebracht, ter nagedachtenis aan slachtoffers die vanaf die plek werden weggevoerd. Daar plaats ik een pixel van op www.facebook.com/eendkuhwak

Groetjes Kuh wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.