Blauwkapel # 8.22 van 365

Dit kerkje is in 1451 gebouwd ter vervanging van een andere kapel die al op deze plek stond.

Van oorsprong is het een Nederlands hervormde kerk. Nadat de kerk sinds 1943 in onbruik was geraakt, werd de kerk in 1957 door de Stichting Vrienden van Blauwkapel gekocht en met overheidssteun gerestaureerd.  Tegenwoordig is het een zogenaamde Onderwegkerk. Vanwege de coronamaatregelen zijn er geen diensten.  Normaal gesproken zijn de diensten vanaf Pasen tot het 1e weekend van november. In Nederland zijn 10 Onderwegkerken. Zij werken sinds 1983 samen, maar ze zijn absoluut geen aparte kerk. Ze zijn oecumenisch, oftewel voor iedereen te volgen. De predikanten zijn afkomstig van de diverse andere kerken in Nederland.

De onderwegkerk ( met plek voor 135 mensen) wordt ook veel gebruikt voor huwelijksbevestigingen, doopdiensten. rouwdiensten, concerten en lezingen. Daarvoor is de kerk te huur. De opbrengsten worden gebruikt om de kerk te kunnen onderhouden. Men kan ook lid worden van deze onderwegkerk om het onderhoud mogelijk te maken.

Op https://www.onderwegkerkblauwkapel.nl/ is meer te lezen over Blauwkapel als onderwegkerk.

Blauwkapel is sinds 1967 een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit leuke kerkje.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.