Oorlogsmonument in Bleiswijk # 8.23 van 365

Bij mijn fietstocht langs de Rotte en door Bleiswijk (gemeente Lansingerland) kwam ik dit oorlogsmonument tegen. Het staat op een pleintje aan de Kerkstraat, achter de kerk en aan een drukke winkelstraat. Op het pleintje staan wat bankjes en mooie bomen.

Het monument is een bakstenen gedenkmuur met daarnaast 2 zuilen. In beide zuilen is een plaquette van zwarte natuursteen gemetseld. Op de muur zelf is het V-teken aangebracht.  Op de muur staat de volgende tekst: ‘DE TIRANNIE VERDRIJVEN  1940 – 1945.’

Op de linker plaquette staat: ‘GEDENK IN UW GEDACHTEN DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN EN VER VAN HUN VERWANTEN IN DEN VREEMDE ZIJN BEGRAVEN.

De rechter plaquette heeft de volgende tekst: ‘NEDERLANDS-INDIË 1945 1950. L.E. JACOBS  22-11-1925 20-07-1949′    – 15 AUGUSTUS 1945 -.’

Architectenbureau Houweling heeft het monument ontworpen.

Het oorlogsmonument in Bleiswijk is opgericht ter nagedachtenis aan alle burgers die tijdens de bezettingsjaren in overzeese gebieden door oorlogshandelingen zijn omgekomen en aldaar begraven liggen. Het is op 15 augustus 1945 onthuld. De dag dat de Japanners zich overgaven en de 2e wereldoorlog ook in Nederlands-Indië voorbij was. Tegenwoordig is  15 augustus is de dag dat alle slachtoffers die daar zijn gevallen worden herdacht.

Sinds 2000 wordt met het gedenkteken ook de Bleiswijkse militair L.E. Jacobs herdacht die op 20 juli 1949 in het voormalige Nederlands-Indië is gesneuveld. De zuil met zijn naam is toen bij het monument geplaatst. Dat deel is in aanwezigheid van een nabestaande van Jacobs onthuld.

Op http://www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het monument.

Opdat wij nooit vergeten!
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 1. Linette zegt

  Hello! I wish to say that this post is awesome, great written and come with approximately all important infos.
  I’d like to look extra posts llike this! 🙂

 2. mecare zegt

  Wow, this artticle is nice, my sister is analyzing such things, so I am going to inform her.

 3. toilet installation zegt

  It is not my first time to go to see this website, i am
  visitfing this web page dailly and take good information feom here all the
  time.

 4. Katlyn zegt

  Pretty! This has been an extremely wonderfhl post.Thank you for supplying this info.

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.