Beeld in Utrecht # 8.23 van 365

Dit beeld staat vlakbij het station Utrecht Overvecht. Daar ben ik wel vaker geweest, maar het beeld was ik nog niet eerder tegen gekomen. Nu gelukkig wel, want er zit een stoer verhaal aan vast.

Het beeld stelt Katherijn van Leemput voor. Zij was/is heel belangrijk geweest voor Utrecht. Onder haar leiding trok er in 1577 namelijk een leger van vrouwen naar kasteel Vredenburg. ( He, dat is een bekende naam. Het huidige Vredenburg ligt op de plek waar het kasteel stond). Katherijn was de 1e die schade aan het gehate kasteel toebracht. Dat was het startsein voor het einde van het kasteel. Dit speelde zich af in de 80-jarige oorlog.  Keizer Karel de 5e had het kasteel laten bouwen tussen Katherijn was de 1e die schade aan het gehate kasteel toebracht. Dat was het startsein voor het einde van het kasteel.

Karel de 5e had het kasteel tussen 1529 en 1532 laten bouwen.  Het werd een zogenaamde dwangburcht. Vanuit het kasgteel werd de wijde omgeving bestuurd en in het gareel gehouden. Tijdens de 80-jarige oorlog zaten er Spaanse mankrachten in het kasteel. Uiteindelijk werd het kasteel omsingeld en werden de Spanjaarden verdreven. De bevolking van Utrecht wilden het kasteel slopen, omdat ze bang waren dat er weer een heerser in het kasteel zou gaan wonen. Die sloop werd niet goedgekeurd door de bestuurders van Utrecht. Daarom besloten de bewoners om het kasteel dan maar zelf te slopen. Dit begon met de 1e steen die Katherijn van Leemput uit de kasteelmuur haalde.

Katherijn overleed in 1607 en ligt begraven in de Domkerk in Utrecht. Haar geschiedenis is beschreven in een boek van Thea Beckman, de val van de Vredenborch.

Het bronzen beeld van Katherijn van Leemput is in 2017 genaakt door beeldhouwer Amiran Djanashvili. Hij is in 1962 geboren in Georgië en heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit. Hij woont sinds 1991 in Nederland en sinds 1993 in Utrecht. Op http://www.artamirani.nl/ is meer te lezen over deze kunstenaar. Het beeld staat aan de Catherijn van Leemputdreef .  Bij haar woonhuis in het centrum staat ook een beeld van haar.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit beeld.

Groetjes Kuh Wak
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.