De Wippersmolen in Maassluis # 8.24 van 365

Aan de Wipperskade ( ten noorden van Maassluis) staat deze mooie molen. Het is een stenen molen van het type grondzeiler.  Dat betekent dat de wieken van de molen net boven de grond ronddraaien. De molen staat niet op een verhoging. Hierdoor is dit type molen vooral in de poldergebieden te zien. Daar was volop ruimte voor een goede windvang.

De Wippersmolen is in 1726 gebouwd. Het is gebruikt voor de bemaling voor de Sluispolder, die was 88 hectare groot. Tot 1898 woonde de molenaar met zijn gezin naast de molen. In dat kleine huisje ja. Achter de molen stond het toilet. Waar de naam Wipper vandaan komt is niet duidelijk. het kan de naam van een molenaar zijn, maar het kan ook verwijzen naar de wipmolen die ook op deze plaats heeft gestaan.

Van oudsher was het zo dat er een cirkel van 375 meter vrije ruimte om de molen zou blijven. Helaas is dat niet gelukt. Er kwam in 1905 toch een trambaan  vlakbij de molen. Nu is de molen omringd door de A20, een fietspad langs de Zuidvliet en er staan flats en een school in de buurt. Omdat de molen een grondzeiler is, is de molen niet goed te zien van een afstandje. Ook is de windvang minder dan vroeger.

Vanaf 1926 werd de molen aangedreven door een dieselmotor. Daardoor hoefden de wieken niet meer te draaien. Zoals u weet is stilstand achteruitgang bij een molen. In 1936 brak er dan ook een deel van de wieken af. In 1938 dreigde sloop van de molen. Gelukkig is dit voorkomen door een groep inwoners van Maassluis. Zij zorgden dat er geld kwam voor een restauratie. Tot 1951 ging het goed. Toen brak er weer een wiek. Er volgde wel herstel, maar toch raakte de molen in verval.

Sinds 1968 is de Wippersmolen een rijksmonument.

In 1972 werd de gemeente Maassluis eigenaar van de molen. Zij restaureerde de molen in 1974.

Sinds 1990 is het heemraadschap Delfland eigenaar van de Wippersmolen.

Ondanks dat de molen buiten bedrijf is gesteld door de komst van een elektrisch gemaal, is de molen wel maalwaardig. Als de molen draait en op afspraak is de molen te bezoeken. Op de molen zit een gevelsteen met het volgende opschrift:
Den Eersten Steen
Is Geleyt By
Dirck Pieterse Koster
Op Den 20 Mey 1726
Oud 8 Jaar En 35 Dagen

De doorsnede van de wieken is ruim 19 meter.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van deze molen.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.