Tehuis voor Zeelieden in Maassluis # 8.25 van 365

Vandaag laat ik u dit huis zien,. Het staat in het centrum van Maassluis, aan het water. Maassluis is een stad en gemeente in de provincie Zuid-Holland. Het ligt tegen Rotterdam aan. Er wonen ongeveer 33.000 mensen. Maassluis bestaat al sinds 1340. Het is ontstaan toen er een sluis werd gebouwd in het water tussen de Noordzee en Rotterdam. Door deze ligging was Maasluis economisch gezien vooral afhankelijk van de visserij en de sleepvaart.

In de 2e wereldoorlog werd de haven van Maassluis gebruikt door de Duitsers. Er lagen schepen met luchtafweergeschut. In 1943 bombardeerden de geallieerden het gebied om dit geschut te vernietigen. Een groot deel van de binnenstad werd ook vernietigd. En er kwamen 18 Maassluizers om het leven.

Dit huis voor zeelieden is in 1902 in gebruik genomen. Maassluis had behoefte aan een goedkope slaapplek voor zeelieden uit andere steden of landen.  Zij konden er elke avond en in het weekend terecht voor 40 cent per nacht. Men kon er ook eten. Alcohol werd er heel lang niet geschonken. Waarschijnlijk om overlast te voorkomen.

Het gebouw heeft geen monumentale status.

Na het tehuis voor Zeelieden heeft er een hotel-restaurant in het gebouw gezeten.  Nu zit er een tehuis/hotel voor zogenaamde Oost-Europese werknemers.De meeste daarvan komen uit Polen en zijn zogenaamde seizoensarbeiders via een uitzendbureau dat ook voor huisvesting moet zorgen.  Niet iedereen is blij met de huidige functie van het gebouw vanwege de overlast die een aantal van de bewoners veroorzaken. Denk aan overmatig alcohol- en drugsgebruik.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.