Gemeenlandshuis in Maassluis # 8.27 van 365

Het Gemeenlandshuis is al in 1626 gebouwd voor het waterschap van Delfland.  Ambachtslieden hebben het ontworpen en gebouwd. Het huis is ook gebruikt als sluiswachterswoning voor de man die de nabij gelegen sluizen bediende.

Het Gemeenlandshuis in Maassluis is tot 2010 in gebruik geweest. Nu zit hun kantoor in Delft.  Daar was ik al eens geweest. Dat gebouw is zo mogelijk nog mooier dan dit in Maassluis.

Sinds 2010 is het gemeenlandshuis van Maassluis eigendom van de vereniging Hendrick de Keyser. Zij restaureren en onderhouden monumentale gebouwen om ze voor ons allemaal te behouden. De restauratie in Maassluis was van 2010 tot 2014.  Nu is een deel van het gebouw een officiële trouwlocatie.  Het bruidspaar kan daarna blijven slapen. Zie https://www.monumentenbed.nl/nl/gemeenlandshuis-maassluis

Nu is het Gemeenlandshuis een zogenaamd museumhuis. Het is elke derde zondag van de maand geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Behalve nu dan….De Museumjaarkaart is er niet geldig

In 1968 is het gebouw een rijksmonument geworden.

Tegenwoordig gaat het waterschap Delfland over het gebied tussen de Nieuwe Waterweg ( daar ligt Maassluis aan), de Noordzee, Zoetermeer en Wassenaar. Op 41.000 hectare wonen en werken bijna 1,4 miljoen mensen en zijn zo’n 40.000 bedrijven gevestigd. Daarmee is het gebied van Delfland een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden van Nederland. Het gebied staat bekend om de intensieve glastuinbouw. Het waterschap bestaat al sinds 1289.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van dit mooie huis en ook van het huis in Delft.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.