Het stadhuis van Maassluis # 8.28 van 365

In de buurt van het Gemeenlandshuis, waar ik u gisteren over vertelde, staat het oude stadhuis van Maassluis. Dat werd in 1676 in gebruik genomen. Momenteel zit het stadhuis in een groot en saai gebouw elders in Maassluis.

In het oude stadhuis zat tussen 1933 en 1967  het museum. Zie https://museummaassluis.nl/ Dat museum is in 1933 opgericht als oudheidkamer met allerlei voorwerpen die met Maassluis te maken hebben. Ze hebben lange tijd 1 kamer in het oude stadhuis gevuld. Tot de collectie daar te groot voor werd. Toen zijn ze verhuisd naar een eigen pand. Als het weer open is, wil ik er graag een keer naartoe.

Sinds 1968 is het oude stadhuis een rijksmonument. Daarna werd het pand grondig gerestaureerd.

In 1979 kwam het nationaal Scheepsvaartmuseum in het gebouw. Dat zit er nu nog steeds. Inmiddels hebben zij het naastgelegen gebouw ook in gebruik genomen. Zij vertellen over de rol van sleepboten op open zee en en over de havensleepdiensten. Er zijn ook wisseltentoonstellingen en een bibliotheek en documentatiecentrum over de sleepvaartsgeschiedenis. Meer over dit museum is te lezen op https://www.nationaalsleepvaartmuseum.nl/  Ook hier wil ik graag een keer naar toe.

De getijdenklok op de gevel van het nationaal Scheepsvaartmuseum is een herinnering aan de watersnoodramp van 1953. Die klok hangt sinds 1996 aan de gevel. Het is een computergestuurd en hetgeeft de getijden van het water weer. Vroeger was dit voor de visserij en de veiligheid van de stad van groot belang. Nu is het vooral leuk om te weten.

Op http://www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van het oude stadhuis.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.