Poortgebouw van Huis Doorn # 9.128 van 365

In doorn staat een groot landhuis, huis Doorn. Daar ben ik voor u gaan kijken en ik vertel u er later meer over. We beginnen ons bezoek aan het landgoed namelijk in het poortgebouw.

Deze poort is in 1921 gebouwd naar een ontwerp van de Amersfoortse architect Pothoven (1883-1970). De toenmalige bewoner van Huis Doorn, de Duitse keizer Willem II (1859 – 1941), was de opdrachtgever. Veel bouwmateriaal en het grootste deel van de meubelen komen uit Duitsland. uit het bezit van de keizer. Dit drukte de kosten voor de bouw. De keizer woonde na zijn afzetting van 1918 tot 1941 in Huis Doorn. Zijn lichaam ligt er nog steeds. Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_II_van_Duitsland is de hele levensloop van Willem II te lezen.

Huis Doorn kreeg in die tijd een nieuwe toegangsweg en daar hoort natuurlijk een poort bij. Bij de poort is een tuinmanshuis gebouwd (ter vervanging van het oude tuinmanshuis) en een tweede woonhuis en kantoren.

Het poortgebouw is niet helemaal  toegankelijk voor publiek, behalve dan de ruimte voor de kaartverkoop voor Huis Doorn. Er is ook een bibliotheek met boeken van keizer Willem II.

Het is in 1997 een rijksmonument geworden.

In 2017 is het poortgebouw gerestaureerd. Het staat er weer prima bij.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik de andere pixels die ik van de poort heb gemaakt.

Groetjes Kuh Wak
5

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

5

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.