Bomen 6/12 Kers.

Ik ben altijd blij als de kersentijd weer begint. Kan mijn buik er vol aan eten.
De kers (Prunus avium) Hier zit voor zover bekend niets geneeskrachtigs aan, maar dat neemt niet weg dat je er veel mee kan doen.
Bloesem:
In het voorjaar bloeit de boom uitbundig, na de bloei draagt hij vruchten en verder staat hij er het hele jaar mooi groen bij. Maar wat kun je er allemaal mee. Als de Kers in bloei staat zul je zien dat hommels en bijen er ook gek op zijn. Iets later als de kersen aan de boom gaan rotten zijn er nog meer insecten die gebruik maken van de suikers die vrijkomen tijdens de rotting.
De bloesem heeft een amandelsmaak en je kunt het goed gebruiken voor desserts en salades. Als je de bloemen in melk laat trekken krijg je een lekker aroma. Je kunt ze ook in room laten meetrekken en er dan ijs van maken. Het ijsmerk Häagen-Dasz heeft Sakura-ijs sinds februari 2014 ter gelegenheid van hun 30 jarig bestaan uitgebracht in Japan.
Je kunt de bloemen ook versuikeren of frituren. (Om bloemen te frituren maak je een beslag van 250 gram patentbloem, 1 eidooier, 1 el. olie en 2 dl melk, (spuit)water of bier, waar vlak voor gebruik 2 stijfgeslagen eiwitten doorgespateld worden.)
Je kunt de bloesem ook op water of alcohol laten trekken om er een licht geparfumeerd watertje van te maken.
Kersenbloesem, van de echte kers. Die verbeteren de oogfunctie.
Kers:
Goed om te weten kersen bestaan voor 90% uit water en 10% uit kalium. Goed voor afwatering dus. Wel uitkijken als je middelen voor je hart gebruikt. Maar goed voor de ontwikkeling van spieren van kinderen.
Deze zijn natuurlijk lekker om te eten, jam of gelei van te maken. Wordt ook wel gebruikt voor likeuren.
Nog iets unieks omtrent de kers: mensen die lijden aan hypoglycemie, dus te laag bloedsuiker, blijken daar nauwelijks of geen last meer van te hebben, als ze in de kersenpluktijd, twee maal daags een half pondje kersen eten, en wel om tien uur ’s morgens en ongeveer drie uur ’s middags. Ook dat heeft weer te maken met die belangrijke kaliumhuishouding in het lichaam.
Vrouwen in de overgang zouden door het eten van veel appels een hogere botdichtheid hebben, appels beschermen tegen osteoporose. Het wordt toegeschreven aan de werking van de stof phlorizine, een flavoide dat in appels, peren en kersen en sommige andere vruchten van bomen zit.
Kersenpitten.
Die zijn niet om te eten, ze bevatten blauwzuur en zijn dus giftig. Niet als je er per ongeluk een inslikt, maar wel meerdere gebroken of gekneusd. Die ene komt er wel weer uit hoor. De pitten kun je wel gebruiken om een kersenpittenkussentje van te maken. Deze kun je verwarmen in de oven of magnetron en gebruiken om op pijnlijke spieren te leggen of in je nek bij hoofdpijn.
Als je kersenpitten kookt, verdwijnt het blauwzuur, blijkbaar, maar de amandelgeur blijft. Zet je ze op alcohol, dan kun je er een heerlijke likeur van maken. Dat geldt trouwens ook voor pruimenpitten.
Kersenstelen:
Je kunt ze vers of gedroogd gebruiken. Waarvoor? Om thee te zetten die uitstekend diuretisch, dus vochtafdrijvend werkzaam is. Een eetlepel van 1 cm. Geknipte kersensteelstukjes op driekwart liter gekookt water, een kwartier laten trekken en dan afzeven. Door de dag heen drie glazen van die thee drinken en u zult ervaren dat het vochtafdrijvend werkt.
Bladeren:
Deze kun je fermenteren en gebruiken om etenswaren in te verpakken voor verder bereiding zoals roken of stomen van vlees, groente en vis.
Hout:
Is erg gewild bij meubelmakers, omdat het erg buigzaam is.
Gom:
In hete zomers produceert de boom een gom, gummi cerasi genoemd. Deze komt uit de bast en uit de takken. Je kunt deze gom lekker als kauwgom gebruiken. Ik weet alleen niet of er een kersensmaakje aan zit, maar vermoed het wel.
Symbolisch:
Kersen symboliseert ook de tweelingen energie, een kers komt altijd met twee.
In Japan is de kersenbloesem een groot symbool en wordt overal gebruikt waar een vol leven en dood elkaar ontmoeten. Alleen is dit niet van dezelfde kers als die van ons maar van de sierkers of prunus (prunus serrulata).
Er worden grote feesten en herdenkingen georganiseerd als deze in bloei staat. Sommige parken zijn er wereldberoemd om.
De kersenbloesem wordt ook vaak gebruikt als afbeelding en zelfs als tattoo.
Een Japans volksverhaal:
De heilige kersenboom In de provincie Mimasaka ligt de stad Kagami en op de heilige tempelgrond staat al honderden jaren een heiligdom dat gewijd is aan Musubi-no-Kami, de God van Liefde en Huwelijk. Vlakbij stond ooit een prachtige oude kersenboom die Kanzakura …..lees verder: http://www.beleven.org/verhaal/de_heilige_kersenboom
Kriekenboom, zure kers
Prunus cerasus wordt gebruikt bij het brouwen van de bekende kriekenbier zoals de bekende Kriekenlambiek.
Ze zijn niet zo geschikt om te eten daarvoor zijn ze te zuur maar wel voor allerlei bereidingen bijvoorbeeld jam.
De kleur is helderrood tot zwartrood.
Kriekenbomen zijn kleiner dan de zoete kersen en altijd zelfbestuivend.0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.