345/365 #kruidenweetjes – zalf

We maken een eenvoudige zalf. Een zalf gebruik je omdat je dit plaatselijk kunt doen en dan kan het voor een behandeling heel makkelijk zijn. Het blijft ook goed zitten en trekt ook goed in of sluit juist af.

 

Wat heb je nodig:

Je kunt een zalf maken van kruidenpoeder, kruidenolie, kruidensap, afkooksel van kruiden of een tinctuur van kruiden.

verder heb je nodig vet of olie en dat kunnen zijn varkensreuzel, plantaardig vet, lanoline (wolvet), tarwekiemolie, olijfolie en amandelolie of kokosolie. Ook vaseline kan hiervoor gebruikt worden.

En nog iets om het stevig te maken, dus een verharder, dat kan zijn bijenwas of cacaoboter

 

Bereiding:

Neem 25-50 gram kruid, vers of gedroogd, en 200 gram vet. Breng dit al roerend aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes doorkoken. Vaak zie je de natuurlijke kleur van de kruiden wegtrekken, dan zeef je het geheel door een doek.

Voeg max. 50 gram verharder toe en roer het tot een egale massa. Schenk het over in potjes. Als de zalf goed is afgekoeld dan kun je de deksels erop doen.

Met tinctuur dan neem je 2 eetlepels tinctuur in plaats van 50 gram kruiden.

Vergeet niet op de potjes te schrijven wat er inzit en de datum.

Een tip: Als je van alles wat minder neemt, dan kun je het ook rechtstreeks maken in een glazen pot. Met verse en gedroogde kruiden kan dit natuurlijk niet. Doe het dan au-bain-marie al roerend in de pot klaarmaken.

 

Wat voorbeelden:

Goudsbloemenzalf – desinfecterend, wond reinigend, genezend, beschermend, bij schrale en droge huid, kloven en jeuk, doorliggen, open been

Citroenmelissezalf -kalmerend, koortsverlagend,verzacht eczeem en herpes

Berkenbladzalf – bij eczeem, natte huiduitslag, huidblaasjes met vocht, voetschimmel, open been, doorliggen

Kamillezalf- desinfecterend, huid reinigend, verzachtend

Brandnetelzalf – bij eczeem, droge huiduitslag, psoriasis, acne, brandwonden, muggenbeten, trekzalf bij zweren, puisten, reinigend, helend

Lavendelzalf – Kalmerend, krampwerend, ontspannend

Pepermunt of kruizemuntzalf – Ontspannend, verfrissend een beetje zalf onder je neus maakt verkoudheid los

3 kleurig viooltjeszalf – bij huidproblemen

Rozenzalf – Ontspannend, verzacht en ruikt heerlijk

Kastanjebladzalf – bij aambeien, winterhanden en voeten

smeerwortelzalf  – Helpt bij kneuzingen, verzwikkingen, blauwe plekken, bloeduitstorting,spierverrekking, tenniselleboog en andere sportblessures en rugpijn.

Toverhazelaar – voor de vrouwelijke rijpende huid, goed tegen rimpels, voor wonden, tegen alle jeuk, herpes, brandwonden, droge huid, aambeien, tonicum ook voor het na scheren, thee van de bladeren bij mond/keel klachten

voor blauwe plekken en bloeduitstortingen – zorgt voor een goede bloeddoorlaatbare huid en zorgt dat wonden snel geheeld worden, ook bij voorkomen en behandelen van doorliggen(decubitus)wonden.

 

Dus pluk die bloemen eens en maak je eigen zalf.




3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.