356/365 #kruidenweetjes – tabak

Tabak. Ik weet het, hij is niet meer zo populair als in de afgelopen eeuw, maar daarom kan ik er nog wel iets over vertellen.

Oorspronkelijk komt de plant uit Virginia. Lang voordat tabak in Europa bekend was, werd het door indianen in Zuid-Amerika al gebruikt. Ze vonden de wild groeiende tabaksplant en maakten vuur om eten op te warmen. Ze ontdekten dat het vuur van de tabaksplant prikkelde en zelf verdovend was. Op een bepaald moment zijn de Indianen de bladeren daarom beginnen te gebruiken bij religieuze ceremonieën en magische handelingen. Zij rolden gedroogde bladeren van de tabaksplant, stopten het rolletje in een bus en staken het in brand. Deze buizen werden tabacos genoemd, en zo ontstond de naam ‘tabak’. Het roken was voor hen niet alleen een genotsmiddel, maar ook een manier om met goden in contact te komen. Wanneer belangrijke Indianen bij elkaar kwamen of als er feest was, werd de ‘vredespijp’ gerookt. Het drinken van tabakssap was een krachtige manier om het lichaam te reinigen van blokkades. Columbus zag de indianen gebruikmaken van de tabaksplant. Hij nam de tabaksplant mee. De Spanjaarden waren de eerste Europeanen die de tabaksplant kenden. Het werd steeds bekender omdat dokters dachten dat de bladeren van de tabaksplant een medicijn waren tegen slecht slapen. Toen ontdekten de andere Europese landen het. Jean Nicot, een Fransman, werkte aan het Portugese hof. In 1560 stuurde hij naar koningin Catharina de’ Medici een medicijn om haar van haar hoofdpijn af te helpen.

Daarna werd het in veel landen geteeld zoals Cuba en Brazilië en ook wel in Europa.

 

Pruimen:

Tabak werd niet alleen gerookt, vroeger werd het wel gekauwd, pruimen genoemd. Het is een tijdje weer in opkomst geweest omdat roken overal verboden werd, er zijn zelfs verschillende smaken verkrijgbaar. Door te pruimen krijg je echter nog steeds 90% nicotine naar binnen, dat is 30% meer dan een stevige roker. Je kunt er bovendien ook keel en mondkanker van krijgen.

Het uitspugen van de pruim werd in een kwispedoor gedaan, een speciaal bakje daarvoor.

 

Snuiven:

Er zijn twee soorten snuif: rapesnuif en stelensnuif.

Snuiftabak is een zeer fijn vermalen en gedroogde tabak die verrijkt is met allerlei kruiden. Menthol en eucalyptusolie zijn veel gebruikte ingrediënten. Het snuiven geeft een frisse, tintelende sensatie in de neusholten. Via het snuiven van tabak komt ook nicotine in het bloed terecht.

Deze vorm van tabaksgebruik is tegenwoordig uiterst zeldzaam in Nederland. In de Gouden Eeuw was echter in Nederland snuiftabak het meest genuttigde tabaksproduct. In de 18e eeuw was een kostbare snuifdoos een statussymbool en welgestelden droegen er gewoonlijk een bij zich. De Amersfoortse snuiftabak is de beroemdste ter wereld geweest, en was zelfs populairder dan de tabakssoorten uit Virginia.

 

Sigaren:

Sigaar is afgeleid van het Spaans voor draaien: “girar”. Een andere lezing is dat het om een Maya-woord zou gaan, namelijk sikar. De Maya’s rolden tabaksbladeren in een vorm die hen ertoe in staat stelde de tabak aan te steken en op te roken. Dit kan als voorloper van de sigaar worden gekenmerkt. Bekend is natuurlijk de Grote Cubaanse sigaar, maar sigaren hadden voeger veel bijnamen. Mijn opa rookte graag een bolknak.

Verder zijn er natuur shag, echt Nederlands en sigaretten.

 

Vroeger werd het dus ingezet bij geneeskunde, maar sinds er misbruik van werd gemaakt en iedereen het ging roken en er verslaafd aan raakte, werd het juist afgeraden. Zeker toen ook nog eens bleek dat je er kanker van kon krijgen.

In China wordt hij gebruikt tegen wormen. Bij ons in de homeopathie (D$) tegen zeeziekte, verschillende soorten pijnen en tegen epilepsie.

 

Tabak zou een plant zijn die persoonlijk door de duivel is geplant en opgekweekt.

 

Een mop uit 1896: Sterke tabak.

De duivel ontmoette eens een soldaat, die een geweer had. «Drommels!» zeî Joost, «wat heb jij daar een mooie tabakspijp.» «Ja,» zeî de soldaat, «wilt ge daar eens uit rooken?» – «O ja, heel graag.» – «Goed, maar dan moet ik haar eerst stoppen.» – De soldaat laadde het geweer met kruit en lood, liet den duivel den loop in den mond nemen en brandde los. «Brrr!» zeî Joost schudkoppende, «wat is dat verschrikkelijk sterke tabak.»

 

Als ex-roker heb ik er nu wel tabak van!

 

Bron oa Groot kruiden gezondheidsboek, wikipedia, geneeskrachtige kruiden, http://www.verhalenbank.nl/
3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.