Fontein Bossche Poort in Zaltbommel # 4.354 van 365

Zaltbommel ligt vlakbij Ammerzoden en ik kan u vertellen dat Zaltbommel een heel mooi stadje is. Ik laat u de komende tijd wat zien van de stad.

Ik begin met deze fontein.  De fontein is in 1913 gebouwd en ligt tegenover de begraafplaats “de Bossche Poort”. Op www.facebook.com/eendkuhwak laat ik u wat pixels zien die ik op de begraafplaats heb gemaakt. Zoals de meeste begraafplaatsen is het namelijk een mooi natuurlijk gebied met oude bomen en veel vogels. Op de Bossche Poort vinden nauwelijks meer begrafenissen plaats. Het terrein is vol, en er worden geen nieuwe graven meer uitgegeven.  Om het geheel toch goed te kunnen onderhouden is het een stadspark geworden. Hierdoor is er blijvend geld voor onderhoud. Voordat de begraafplaats een park werd, werd er voor het onderhoud gebruik gemaakt van de inkomsten uit de verkoop en verhuur van graven. Die inkomsten werden echter steeds minder. Op https://www.monumentaltrees.com/nl/nld/gelderland/zaltbommel/6219_bosschepoort/ is informatie te vinden over een aantal bomen op de begraafplaats.

De fontein tegenover de begraafplaats is een gedenkteken ter herinnering aan de (toen) honderdjarige onafhankelijkheid van Nederland in 1913. Toen werd met optochten gevierd dat Nederland zich honderd jaar eerder had bevrijd van het Franse  bezetting door keizer Napoleon Bonaparte. In 1813 zette Willem I in Scheveningen voet aan wal en werd vorst van Nederland. De rest is geschiedenis.

Een aantal inwoners van Zaltbommel nam het initiatief om een gedenkteken op te richten. Er kwam een comité onder leiding van Jhr. Von Weiler en zij probeerden  geld bijeen te krijgen voor een fontein. De 1e wereldoorlog gooide echter roet in het eten. Uiteindelijk wordt het monument in september 1919 onthuld tijdens de Oranje- en Vredesfeesten.

Helaas raakte de fontein buiten gebruik en daardoor in verval. Het duurde tot 2013 voor de fontein werd hersteld en weer in gebruik genomen werd. Deze restauratie gebeurde in het kader van 200 jaar koninkrijk der Nederlanden.

Groetjes Kuh Wak




0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.