De Sint Willibrorduskerk in Vierakker # 7.187 van 365

Vandaag laat ik u de mooiste kerk van Gelderland zien. Het is echt waar, de kerk heeft deze titel in 2011 gewonnen bij een verkeizing.  De rest van de kerk kunt u beter via google ( of in het echt) bekijken, want mijn pixels zijn niet zo mooi geworden. Op https://www.youtube.com/watch?v=kPvWQhTjEAk kunt u zowel de buitenkant als de binnenkant vand e kerk bekijken.

De Willibrorduskerk staat in het dorp Vierakker, in de gemeente Bronckhorst. De kerk is in 1869 – 1870 gebouwd naar een ontwerp van de architect Wenekers (1827 – 1900). Hij heeft veel kerken ontworpen. Wat direct opvalt is de kleinere toren naast de hoofdtoren. In die kleine toren zit de wenteltrap.

1 van de geldscheiters voor de bouw van de kerk was de baron van der heyden van Doornenburg. Hij woonde in het landhuis dat vroeger naast deze kerk stond. Omdat de barones ziekelijk was, wilde de baron een kerk dichtbij hebben. Aldus geschiedde.

Sinds 1976 is de kerk een rijksmonument.

De kerk is in gebruik bij de Rooms-katholieke parochie HH, de 12 apostelen. Kijk op https://www.12apostelen.nl/ voor alle informatie over deze parochie.  De parochie heeft 14 kerken verdeeld over de dorpen in de gemeente Bronkhorst, Zutphen en omgeving.

De wekelijkse diensten zijn op zaterdag om 19.00 uur en op de zondag om 09.30 uur. Vanwege de corona-ellende is de kerk momenteel gesloten.

Tussen 2000 en 2009 is de kerk grotendeels gerestaureerd.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.