Midwinter365dagen#dag 87

Dit verhaal las ik op de site van pagan ouderschap.

De 13 heilige nachen (of rooknachten), zijn de nachten na midwinter waarin de zon stil lijkt te staan.
Deze nachten die buiten het jaar vallen, is de sluier tussen de werelden dun.
Het is de perfecte tijd voor bezinning en contemplatie.
Tijd voor orakelen, tarotlegging en het uitleggen van dromen.

In deze tijd jaagt Odin achter de geesten aan die ontsnapt zijn naar onze wereld door de dunne sluier.
Om deze geesten te helpen verjagen, steken we vuurwerk af en roken we deze 13 nachten ons huis met verschillende kruiden en wierook.
We reinigen ons huis voordat het nieuwe jaar begint.
De laatste nacht van deze 13 is de Hollenacht.
De nacht van vrouw Holle.

Een prachtig moment dus om het verhaal van vrouw Holle voor te lezen!

Een weduwe heeft twee dochters, één is mooi en ijverig en de ander lui en lelijk. Ze houdt meer van de lelijke en laat de andere dochter al het werk doen. Het meisje zit elke dag bij een put te spinnen. Door het harde werken komt er bloed van haar handen aan de spoel. Als ze deze wil schoonmaken, omdat zij bang is dat ze zal worden bestraft, valt de spoel in de put. Ze duikt de spoel achterna en komt zo in een wonderland terecht. Er bloeien duizenden bloemen en er staat een oven vol met brood, dat roept om eruit gehaald te worden.

Het meisje haalt alle broden uit de oven en komt dan bij een boom vol appels. Ze haalt de appels van de boom door deze te schudden en komt dan bij een klein huisje, waar een oude vrouw naar buiten kijkt. Het meisje wordt bang van de grote tanden, maar de oude vrouw roept haar en zegt dat ze het goed zal hebben als ze bij haar blijft. Ze moet wel het bed van de oude vrouw netjes opmaken en flink uitschudden, zodat het op aarde sneeuwt.

Het meisje komt in dienst en doet tevreden haar werk, in ruil heeft zij ook een goed leven. Maar na een tijdje krijgt ze heimwee en ze vraagt of ze weer naar boven mag. De poort wordt voor haar geopend en als ze eronderdoor loopt, valt er een gouden regen omlaag. Vrouw Holle geeft haar nog de spoel terug en het meisje gaat naar huis. De haan begroet haar als gouden meisje en haar moeder en zuster ontvangen haar.

Als de moeder hoort hoe haar dochter aan rijkdom is gekomen, wil ze dat haar andere dochter dit ook overkomt. Het meisje gaat bij de put spinnen en prikt zichzelf aan een doornhaag om bloed tevoorschijn te halen. Zij komt in de wonderwereld voor dezelfde beproevingen te staan, maar wil ze niet uitvoeren. Ze wordt niet bang van de grote tanden van Vrouw Holle, omdat ze hier al over heeft gehoord. Als hulpje van Vrouw Holle voert ze alleen de eerste dag iets uit omdat ze nog aan de beloning denkt, maar daar blijft het bij. Ze wordt na een tijdje ontslagen en gaat met Vrouw Holle naar de poort en daar wordt ze overstrooid met pek.

De moraal van Vrouw Holle
Het sprookje van Vrouw Holle gaat over wie goed doet goed ontmoet. Help je je medemens dan zul je daar wat voor terugkrijgen. Doe je niets dan zul je daarvoor gestraft worden.
1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.