Bomen 3/12 De Kastanje

Kan een afbeelding zijn van natuur

Witte Paardenkastanje-Aesculus hippocastanum De naamgeving ‘Paardenkastanje’ en Hippocastanum duidt op het gebruik van kastanjes voor paarden; Esca = eten, Hippos = ros, paard, castanum = kastanje. Waarschijnlijk vertaald uit het Turks af castanesi (paardenkastanje). Turken gaven de vruchten aan hun merries te eten, wanneer deze een veulen verwachtten en ook aan paarden om ze van de hoest, kortademigheid en zweten te genezen. De boom wordt overigens witte paardenkastanje genoemd, omdat hij in het voorjaar witte bloesem heeft. Er is ook een gecultiveerde boom met roze bloemen, deze wordt zover ik weet alleen in de Bach bloesemtherapie gebruikt.
Het lijken soms wel kaarsen die in de boom staan als de boom in bloei staat. Wist je trouwens dat het eerste Nederlandse exemplaar in 1608 werd aangeplant in de Leidse Hortus Botanicus. Ze komen oorspronkelijk uit de Balkan.
Symbolisch:
Paardenkastanje: Boom voor kinderen, spel, sport, jeugd, dwaasheid. Zinnebeeld van de lente, vol van belofte en leven. Ook het symbool van reizen. De boom van de smid, van creativiteit en uitvinding.
Geneeskracht: Wel kan de kastanje uitwendig worden gebruikt. Daarvoor kun je gewoon een kastanje in je broekzak stoppen. De kastanje heeft invloed op blokkades in het lichaam en kan ervoor zorgen dat je klacht verminderd. Probeer het maar eens! Vroeger droegen mensen een kastanje als een soort amulet om zichzelf gezond te houden. Kastanjes die dof werden, hadden hun werk verricht. Kastanjebomen hebben naar verluidt een sterke energetische werking. Waar de eik voor wijsheid staat en de wilg voor soepelheid, staat de kastanjeboom voor nieuw elan in het leven. Dit kun je vergelijken met de resetknop van je computer: de kastanje kan de negatieve elektrische lading van ons lichaam neutraliseren.
De geneeskrachtige werking van de kastanje kun je in het bijzonder gebruiken bij: spataderen, aambeien, oedemen, vergeetachtigheid, zware benen en spierkrampen, vaatkramp, jicht en reuma. Ze helpen ook bij een algemene vermoeidheid.
Je kunt deze kastanjes niet eten, ze zijn niet voor inwendig gebruik alleen voor uitwendig. dieren zoals paarden, herten, schapen, geiten en varkens deert de grote hoeveelheid aan looistoffen in de vruchten niet.
Bijen en hommels:
In de afzonderlijke bloemen zitten gele en rode vlekjes. Ze lokken hommels en bijen en het is dan ook een drukte van belang rond de boom. De bloem begint met gele honingmerkjes. Na insectenbezoek en bestuiving wordt het merkje rood. Zo weet een volgend insect dat er niets meer te halen valt.
Bijgeloof
Bij veel boerderijen kun je aan de zuidzijde een grote paardenkastanje aantreffen. Deze boom staat daar niet zomaar. Een kastanjeboom is namelijk de favoriete behuizing van een heks. Wanneer vroeger een boerderij gebouwd werd, dan werd direct na het gereedkomen van de bouw vlak naast de boerderij een paardenkastanje geplant. Men dacht dat heksen die over de uitgestrekte heidevelden zwierven, op gezette tijden een toevluchtsoord zochten en geloofde dat je heksen rust kon bieden en gunstig kon stemmen door een kastanjeboom te planten. De heks zou hierin haar intrek nemen en dan de boerderij, de bewoners en het vee met rust laten. Een heks verscheen vaak in de gedaante van een uil. Wanneer een uil gesignaleerd werd, dan was men ervan overtuigd dat deze uil de heks was. Met zijn ‘oehoe-geroep’ wil de heks iedereen de stuipen op het lijf jagen. Van een uil is bekend dat deze bij voorkeur verblijft in een paardenkastanje. Hiermee is dan ook verklaard waarom de paardenkastanje werd gebruikt als grote boom bij de boerderij.
Wasmiddel
De kastanjeboom is familie van de zeepachtigen, dat betekent dat de boom reinigende inhoudsstoffen bevat.
Schil een paar kastanjes en snij ze in stukjes. Stop alleen de witte stukjes in een zakdoek en maak deze met een touwtje dicht. Dit zakje kun je meewassen met een witte was die wordt hiermee weer stralend wit en vlekken zullen verwijderen.
Als ze vers zijn kun je de kastanjes makkelijk schillen. Als ze ouder en rimpeliger zijn, wordt het een lastig klusje.
Doe er nog wat blaadjes klimop bij en je hebt een fantastisch wasmiddel. En ja zelfs als shampoo.
Zelf spatadergel maken van paardenkastanjes!
Kastanje tinctuur.
Kastanje tinctuur (alleen gebruiken voor het maken van de kastanje gel) 20 kastanjes 5 dl wodka (of gin of jenever). Maal kastanjes samen met de wodka fijn in een blender. Mocht het mengsel te dik zijn dan iets meer wodka toevoegen.
Doe alles in een gesteriliseerde fles en zet deze 10-30 dagen op een koele donkere plaats. Om de dag even schudden. Daarna zeven. 1 jaar houdbaar.
Kastanje gel maken. 1 zakje plantaardige gelatine (agar-agar) 1.5 dl water 1.5 dl kastanjetinctuur 5 druppels lavendelolie. Klop de gelatine door het koude water tot alles is opgelost. Verhit de gelatine al roerend ca 2 minuten. Voeg zodra het mengsel indikt de kastanjetinctuur toe en de lavendelolie Giet de gel in een gesteriliseerde pot.
Gebruik 2 maal daags aanbrengen op de betreffende plek of zo vaak als nodig. De gel is ongeveer 3 maanden houdbaar in de koelkast. Deze gel heeft een samentrekkende werking en werkt verkoelend bij pijnlijke, opgezette benen en spataderen. Lichte spataderen verdwijnen erdoor. Ook goed bij reumatische pijnen. Zorgen ook voor een betere doorbloeding bij winterhanden en -voeten .
Wist je dat er in 2009 een eik getrouwd is met een kastanjeboom, beiden waren speciale bomen, lees het hier https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruidegomseik

 




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.