Het diakonessenhuis in Leeuwarden# 5.334 van 365

Vlakbij Us Mem staat dit mooie grote gebouw. Op de gevel prijkt de naam Diakonessenhuis.  Het gebouw op de pixel is in 1894 gebouwd naar een ontwerp van W.C. de Groot ( 1853 – 1939), een Friese architect die veel heeft ontworpen in Leeuwarden.

Het 1e Diakonessenhuis in Leeuwarden is in 1879 opgericht. De naam Diakonnessen verwijst naar  de protestantse verpleegsters die de ziekenverzorging als vrijwilligerswerk deden. Het woord diakones komt uit het grieks en betekent zoveel als (be)dienen.

Het Diakonessenhuis waar ik mee op de pixel sta is in de loop der jaren steeds groter geworden. In 1982 fuseerde het Diakonessen met 2 andere ziekenhuizen in Leeuwarden. Tot 1987 werd er ziekenhuiszorg geleverd in het gebouw. Daarna sloot het ziekenhuis. Momenteel zijn er appartementen in het gebouw.

Sinds 2001 is het gebouw een rijksmonument.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van diakonessenhuis.

Groetjes Kuh Wak




3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.