Sint Joriskerk in Eindhoven # 6.203 van 365

Net buiten het centrum van Eindhoven staat deze mooie kerk. Vanwege de aanwezigheid van drukke wegen aan 2 kanten van de kerk en bebouwing aan de 2 andere kanten, was de kerk lastig te pixelen. Op www.facebook.com/eendkuhwak kunt u de andere pixels bekijken.

De kerk is tussen 1883 en 1885 gebouwd naar een ontwerp van de architect Hendrik Jacobus van Tulder ( 1819 – 1903). Hij was ook stedenbouwkundige en heeft vooral voor/in de provincie Noord-Brabant veel gebouwen ontworpen.

De grote toren van de Sint Joriskerk is ontworpen door een leerling van van Tulder, Jac van Gils. De toren is pas in 1911 ( na de dood van H.J. van Tulder)  gebouwd. Bijzonder is dat de toren 3 deuren heeft om de bezoekersstromen toegang te geven tot de kerk. Dat ze dan eerst allemaal samenkomen in een klein halletje is een detail dat niet opgelost kon worden vermoeden wij. Op de 1e verdieping van de toren is het kerkorgel en een kleine ruimte voor een zangkoor of musici. De toren is 88 meter hoog en het  is daarmee de hoogste kerktoren in Eindhoven.

De kerk is sinds 1976 een rijksmonument.

De Sint Joriskerk wordt veel gebruikt. Elke werkdag is er om 18.00 uur een eucharistische aanbidding met daarna om 19,oo uur een heilige mis. Op zaterdag is er alleen een heilige mis om 19.00 uur. De zondagse dienst is om 11.00 uur en om 18.00 uur.  Een eucharistische aanbidding is het dankzeggen met doorgaans een hardop uitgesproken gebed en het zingen van liederen. Er is ook een stille aanbidding die in stilte plaats vindt.  De eucharastie is enigzins te vergelijken emt het heilig avondmaal bij de protestanten. Bij beide is er sprake van eht uitdelen van een hostie en het drinken van wijn. Dit verwijst naar het laatste avondmaal voor Pasen.

De kerk is vernoemd naar de heilige Sint Joris. Over hem ga ik later vertellen.

Op http://www.parochiesintjoris.nl/ is veel meer te lezen over de Sint Joriskerk in Eindhoven.

Groetjes Kuh Wak
2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.