Sint Lambertuskerk in Helmond # 7.111 van 365

In Helmond heb ik veel kerken gezien die geen kerk meer waren. De kerk van vandaag is gelukkig nog wel in gebruik als kerk.

De Sint Lambertuskerk is gebouwd tussen 1856-1861 ter vervanging van de middeleeuwse kerk die op dezelfde plaats stond.  Bij de bouw is de toren van die kerk behouden gebleven. Er is een nieuwe buitenmuur omheen gebouwd. In de toren hangen 3 klokken.

De Lambertuskerk is ontworpen door de architect Theo Molkenbroer ( 1796 – 1863). Hij heeft vooral veel kerken ontworpen. Helaas bleek later dat hij niet veel kaas had gegeten van de draagkracht en draagconstructies. Veel van zijn kerken zijn daardoor inmiddels verdwenen.

Lambertus  was bisschop van Maastricht omstreeks 700 na Christus. Na zijn dood is hij heilig verklaard en hij is toen ook de beschermheilige van de textielarbeiders geworden. Een industrie die veel aanwezig was in Helmond.

De kerk in Helmond is sinds 1975 een rijksmonument.

De Sint Lambertus kerk is in gebruik bij de Rooms katholieke parochie de Heilige Lambertus. Ze hebben 4 kerken in Helmond.

De zondagse missen in de Sint Lambertuskerk zijn om 11.00 uur.

Op https://www.heiligelambertus.nl/ is meer te lezen over de parochie.

Op www,facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van deze grote kerk.

Groetjes Kuh Wak




3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.