De 3 Koornbloemen in Schiedam # 6.99 van 365

Deze molen is de oudste molen die er nog staat in Schiedam. Het is gebouwd in 1770. Toendertijd was het in het bezit van 18 Schiedamse branders. In 1814 werd de molen eigendom van een aantal bakkers.

Wat deze molen bijzonder maakt is dat er een molenaarshuis aan vast zit. Dit huis is in 1832 gebouwd. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik er een pixel van. En ook nog wat andere pixels van de molen.

De molen is niet alleen in gebruik geweest voor de jeneverstokerij. Het is ook een zaagmolen geweest voor mahoniehout en het is een pelmolen geweest, oftewel een molen die zaden ( in dit geval rijst) pelde. Daar zijn speciale molenstenen voor nodig. Toen in 1857 de maalbelasting werd opgeheven, besloot eigenaar Kouwenhoven om opnieuw voor de bakkers te gaan malen. Latere generaties Kouwenhoven begonnen met het malen van erwten, maïs en bonen voor de verwerking tot veevoeder. In 1938 kocht J. R. Sjoer de molen en knapte deze op om voor zijn steen- en tegelbedrijf (met een kogelmolen, een trommel met daarin stalen ballen die de stenen verpulveren) stenen tot gruis te vermalen. In de jaren ’50 was er opnieuw een veevoeder- en graanbedrijf in de molen gevestigd.  In 1970 werd de molen stilgezet. Het was niet meer rendabel.  De molen raakte hierdoor in verval.

In 1976 kocht de gemeente Schiedam de molen en later werden molen en molenaarshuis geheel gerestaureerd. Om de molen voor de toekomst te bewaren wordt in 2007 de houten inrichting gerepareerd en herbouwd. Nu is de molen eigendom van de stichting Scheidamse molens.

Sinds 1969 is de molen een rijksmonument. Verder is de molen een zogenaamde stellingmolen, maar dat had u vast al wel gezien.  De doorsnee van de wieken is ruim 26 meter. De stelling is op 16 meter hoogte.

De molen heeft diverse renovaties ondergaan en is sinds vorig jaar weer maalwaardig. Op de open monumentendagen is de molen te bezoeken.

Groetjes Kuh Wak

 




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.