Floragebouw in Boskoop # 6.120 van 365

Tegenover het station en naast het rosarium, waar ik gisteren over vertelde, ligt dit gebouw.

Het Floragebouw is in 1934 gebouwd naar een ontwerp van de gemeentelijke architect Landman. De gemeente had een groot stuk grond cadeau gekregen van het rijk. Omdat er in Boskoop veel kwekerijen waren, besloot de gemeente Boskoop om op het terrein een tentoonstellingsgebouw neer te zetten. Toen in 1934 het station van Boskoop in gebruik werd genomen werd eerst het rosarium aangelegd en direct daarna het Floragebouw. Een deel van de bouwkosten werd betaald door de Nederlandse Spoorwegen.  Dit deden ze met de achterliggende gedachte dat er, door het Floragebouw en de activiteiten daarin, meer treinreizigers zouden komen op de nieuwe lijn.

In het gebouw werden vooral bloemententoonstellingen gehouden. Daarbuiten was er een theater, horeca en feestzalen. Het gebouw moest immers ook buiten de bloeitijden van de gewassen mensen trekken. Uiteindelijk zijn er maar 3 tentoontellingen gehouden in het gebouw.

Op 25 augustus 1939 neemt het Nederlandse leger gebouw Flora in beslag. Het gebouw wordt als paardenhospitaal ingericht. De militairen verbouwen het gebouw grondig. Met ingang van 7 september 1940 nemen de Duitsers het gebouw over, ook zij gebruiken Flora als paardenhospitaal. In deze tijd worden er bombardementen uitgevoerd met als doel  de Flora en het station te vernietigen. Het spoor van Boskoop loopt grote schade op, maar de gebouwen blijven behouden.

Na de oorlog kreeg het pand een andere bestemming.  Het was volledig uitgewoond en de gemeente had geen geld voor het opknappen. Het Floragebouw werd verkocht. Busmaatschappij Citosa ( nu bekend als Connexion) gebruikte een deel van het gebouw als busremise. Een ander deel van het gebouw werd gehuurd door een amchinefabriek die er kapotte treinstellen ging repareren.  Later gaan ze er ook auto’s en betonmixers maken. In de jaren 70 vertrekt de busmaatschappij. De machinefabriek blijft tot hun faillissement in 1990 in het Floragebouw.

Veel originele details van het gebouw zijn in deze periode helaas verloren gegaan.

In 1999 wordt het gehele complex gekocht door de firma Verweij Projecten, Zij gingen toen samen met de NS ( nog steeds eigenaar van de grond rondom het Floragebouw) het hele gebied opknappen.

Sinds 2001 is het gebouw een rijksmonument. Daardoor komt er geld ( in de vorm van een voordelige lening) vrij voor de renovatie van het gebouw.

Op https://www.floraboskoop.nl/ kunt u alles lezen over wat er nu gebeurt in het Floragebouw. Kort samengevat zit er een theater, grand café, casino en partycentrum in het gebouw. Er kan ook (zakelijk) vergaderd worden en het is een officiële trouwlocatie. Voor elk wat wils dus.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer ( soms natte ) pixels van het gebouw.

Groetjes Kuh Wak




3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.