En nu..? Hoe verder?

Claim, oneigenlijk gebruik van een foto

Gister werd ik opgeschrikt door een mailbericht in het Engels. De strekking van het bericht was: Hier op de site, op 365dagenproject.nl is een foto oneigenlijk gebruikt, namelijk zonder toestemming van de maker. Niet sinds gister, maar de foto staat er al sinds 2017 op. Of ik even wil betalen. Een flink bedrag. De mail klonk heel professioneel en er was ook ‘bewijstlast’ toegevoegd. De betreffende foto was niet door mij gepost, maar door een van de (oud-)bloggers op de site.

Het eerste wat ik heb gedaan, is contact gezocht met de bouwers van 365: is het een serieus bericht, of een vorm van spam? In afwachting van een mail terug, ben ik gaan bellen met iemand die ik ken en ook sites bouwt. Hij kende de organisatie niet, maar is er voor mij even ingedoken. Al snel kreeg ik appjes met oa een linkje naar een artikel over dit bedrijf. Ondertussen had ik zelf ook gegoogeld en vond verschillende artikelen met bijbehorende reacties. Van ‘louche bedrijf’, tot aan ‘je mag uiteraard ook geen foto’s gebruiken die van iemand anders zijn!’ Ook informatie van de consumentenbond: over wat je kunt doen ter verdediging, maar dat deze bedrijven in hun recht staan. Ook las ik bij reacties over ‘ingeschakelde incassobureaus’ en ‘voor laten komen’ bij de rechter. Je kunt je voorstellen dat de schrik mij uiteraard om het hart sloeg.

Ik heb direct de foto verwijderd, maar ze hadden in de mail al te kennen gegeven dat dit niet uit zou maken voor het betalen van de rechten voor de foto, met terugwerkende kracht.

Vervolgens kreeg ik reactie van mijn eigen webbouwer dat het bericht serieus genomen moet worden, maar dat ik wel kan proberen om het gesprek met hen aan te gaan. Dat heb ik gedaan, ik heb een nette mail gestuurd (op misschien enkele fouten in mijn Engels na) waarin ik begrip heb. Ik heb immers zelf ook op de site staan dat je geen foto’s van anderen moet gebruiken: Dat staat hier. Gebruik van andermans foto, van internet geplukt, is namelijk wettelijk niet toegestaan!

Verder heb ik uitgelegd dat de site mij alleen maar geld kost en niets oplevert. Dat ik deze site heb omdat ik het mooi vind dat mensen een doel hebben en dit proberen te verwezenlijken. Ik heb gevraagd of we dit op een andere manier kunnen oplossen. Nu is het afwachten wat hun reactie zal zijn.

En nu?

Maar ondertussen denk ik al wel verder. Stel dat ik moet betalen, dan moet dus eigenlijk de oud-blogger dit betalen? Is het mailadres van haar nog wel werkzaam? Kan ik haar nog wel bereiken? Ik vind het vreselijk om dit aan haar te vragen. Eigenlijk wil ik dit helemaal niet. En wat als ze niet kan of wil betalen?

En ook: hoeveel foto’s staan hier op de site, die gewoon van internet zijn geplukt? Bij 1 van de reacties over de betreffende foto-claim-organisatie stond dat een bedrijf in 1 week 3 claims had gekregen. Wat als dit bij 365 gebeurt? Ik ben slechts een burgerinitiatief. Wat kan ik doen? Is de aandacht nu op 365 gevestigd? Er staan zo ontzettend veel foto’s op de site.

Ik heb deze site ooit overgenomen voor de mensen die erop bloggen. De mooie verhalen. De ontwikkeling van mensen. Omdat ik gegrepen werd door de 365dagenprojecten. Maar dít heb ik nooit gewild. Een claim aan je broek. Proberen het geld te verhalen op een van de bloggers? Een blogger met mooie verhalen en prachtige persoonlijke ontwikkeling.

Wat kan ik doen?

Alle foto’s doorlopen en verwijderen waarvan ik vermoed dat deze van internet is geplukt? Maar weten jullie wel hoeveel werk dit is?  Wanneer ga ik dat doen met baan, gezin, sport, hobby’s etc? En dan verwijder ik vast een aantal foto’s wél zelf gemaakt zijn. Dat kun je vaak natuurlijk helemaal niet zien! Sommige bloggers kunnen zelf zulke mooie foto’s maken! Oh en ik laat er vast ook een aantal staan. Omdat ik niet weet dat ze níet zelf gemaakt zijn.

Zal ik projecten van de site halen die niet structureel hun eigen werk hebben gedeeld qua afbeeldingen? Dus bijvoorbeeld de schrijf/ blog-projecten?

Zal ik alle bloggers aanschrijven en ze wijzen op hun verantwoordelijkheid met verzoek om niet zelf gemaakte foto’s te verwijderen? Maar dan nog, als ze (jullie) dit niet doen en deze organisatie komt opnieuw op mij af: moet ik dan deze kosten gaan verhalen? Alle beauty van 365 gaat er dan voor mij wel af. Voor mij is dit geen oplossing

Zal ik met de site stoppen en deze uit de lucht halen? Alle mooie projecten niet meer zichtbaar op het World Wide Web?

Ik weet het even niet. Ik ben benieuwd naar jullie mening of een gouden tip..

Zal jullie op de hoogte houden van de reactie op mijn (Engelse) mail

 

 

 




6

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

6

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.